Внезапен оптимизъм е обхванал потребителите – увеличават се хората, които очакват подобрение на ситуацията

Според най-богатия човек в света инфлацията ще се свие в следващите 6 месеца

Противно на очакванията на икономисти и експерти, че още не сме видели пика на инфлацията и на негативното икономическо развитие, българите се оказаха оптимисти като най-богатия човек в света - американския бизнесмен Илон Мъск.

Според милиардера световната икономика е преминала пика на инфлацията и тя щяла бързо да се забави. Повод за тези му очаквания дава тенденцията за намаляване на разходите на компанията му “Тесла” през следващите 6 месеца.

Виждането на Мъск за края на поскъпването споделят 2/3 от българите, показват данните за потребителското доверие, публикувани от Националния статистически институт в петък.

Анкетите са проведени през юли и показват, че делът на хората, които очакват инфлацията да продължи и през следващите 12 месеца, е нисък – 34,3%. При предходните изследвания през април и февруари т.г. и октомври м.г. 53,9% от хората са очаквали танцът на цените да продължи.

Българите, които очакват по-висока инфлация в близкото бъдеще, в момента са по-малко дори от началото на 2020 г., когато масовото съзнание бе заето от апокалиптични очаквания, че в пандемията инфлацията ще се повиши. Но се случи точно обратното – цените започнаха да намаляват и трендът се пречупи едва през есента на 2021 г., когато енергийните цени тръгнаха много рязко нагоре и не могат да се успокоят и до днес.

Съответно и намеренията на средния българин да си купува през следващите месеци скъпи неща като кола, апартамент, да прави ремонти и подобрения на дома са по-силни в сравнение с предните месеци. В момента например 30,1% от хората имат намерение да правят някакви подобрения в жилището си, докато при предишното изследване преди три месеца такива намерения са имали 26,2% от анкетираните.

Намерение да купят жилище в момента имат 10,8% от анкетираните, докато преди това делът им е бил 9,4%.

Единствено хората, които възнамеряват да купуват кола, не се увеличават и се движат около 10%, но тези цифри са горе-долу около средния показател за последните няколко години.

Общата оценка на хората за икономическото състояние на страната, направена през юли, също се разминава донякъде с реалността. Все пак 63,7% от хората я оценяват като много лоша в момента, но през април такава оценка са дали повече хора – 66,4%.

А очакванията за това накъде ще тръгне икономиката ни през следващите 12 месеца са още по-оптимистични: само 38,4% очакват нещата да се влошат още повече, докато през април 46% от хората са имали такива очаквания.

Същото се отнася и до оценката на финансовото състояние на собственото семейство и очакванията то да се влоши или подобри. 35,7% от хората го оценяват като лошо, докато през април такава оценка са дали 39,4% от анкетираните.

Тези, които очакват през следващите 12 месеца да закъсат финансово, са 28,2%, но преди три месеца са били 32,2%.

Че в момента не е време да се пести, смятат 49% от анкетираните българи. Преди три месеца така са мислели 51% от тях. Само че онези, които оценяват близкото бъдеще като време за трупане на бели пари за черни дни, нито се увеличават, нито намаляват – че няма скоро да дойде подходящ момент да се пести, смятат 62% от анкетираните и този процент е почти един и същ през последните 3-4 години. 

Илън Мъск СНИМКА: туитър
Илън Мъск СНИМКА: туитър