Целта на учените е да получат говеда без рога, които дават хипоалергенно мляко

Уралският федерален център за аграрни изследвания към Руската академия на науките планира да проведе експеримент за получаване на потомство от първата генетично модифицирана крава, предаде ТАСС, позовавайки се на водещия изследовател на центъра, докторът на биологичните науки Анна Кривоногова.

Центърът обяви през януари, че е получил първото генетично редактирано теле. С технологията се променя генома на кравата на ниво клетка. Целта, която преследват учените е при телето да блокират гена, заради който говедата най-често развиват левкемия.

"Телето е здраво, расте, всичко е наред. Засега ние просто го наблюдаваме - казва Кривоногова. - То е женско, ако всичко върви добре, тогава ще се опитаме (да получим потомство), ще оценим как цялата тази обработка ( редактиране на генома - бел. на ТАСС) е повлияла на репродуктивните качества. Е, да видим колко мляко ще даде и какво е качеството на млякото. Но още е рано за нейната възраст, тя е на по-малко от годинка." 

Директорът на центъра, докторът на селскостопанските науки Никита Зезин уточнява, че животното не е генетично модифицирано, а генетично редактирано.

"Тоест чуждите гени не се вземат, а се пренареждат - казва пред агенцията той. - Сега работим върху технологията за редактиране на генома на едрия рогат добитък. Преследваме три цели - да създадем животно, което е устойчиво на левкемия, без рога и да дава хипоалергенно мляко."

Според Кривоногова в центъра вече има редактирани ембриони с необходимите свойства, които все още се съхраняват замразени.