Земята е регистрирала най-краткият си ден от  откакто времето се следи с атомни часовници, съобщи в. "Дейли мейл". Според информацията това е станало на 29 юни, който е бил по-кратът с 1,59 милисекунди. Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400 секунди. Но през последните години въртенето на Земята се ускори, скъсявайки някои дни с милисекунди.

"През тази година тя се върти по-бързо отколкото 2021 г. и 2020 г.", казва Леонид Зотов от университета "Ломоносов" в Москва,

Учените твърдят, че изменението на климата, сеизмичната активност и  теченията в океаните могат да бъдат виновни за случващото се.

Експерти са убедени, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията продължи, атомното време – универсалният начин за измерване на времето на Земята – може да се наложи да се промени. Някои учени предлагат въвеждане на отрицателна високосна секунда. „Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, коригираме скалата на атомния часовник“, каза Зотов.

За разлика от високосните години, които имат добавен допълнителен ден, отрицателна високосна секунда би означавала, че часовниците ще пропускат една секунда.

Някои инженери се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми.

Учените обясняват, че причината за всичко може да се крие в глобалното затопляне, което топи леда и снега с по-бързи темпове.

Изследвания показват, че с топенето на ледниците в резултат на повишаване на атмосферните температури от изгарянето на изкопаеми горива, преразпределението на земната маса кара планетата да се измества и върти по-бързо около оста си.

Това е така, защото води до загуба на стотици милиарди тонове лед годишно в океаните, което кара Северния и Южния полюс да се движат на изток от средата на 90-те години на миналия век.