Служебният министър смени шефката на строителния контрол, обмисля рокади и в пътната агенция

Спешни търгове, на които да се изберат фирми само за чистене на сняг, е решението, което е намерил служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков на проблема с пътищата за зимата. Този план е бил представен на фирмите от сектора на среща в понеделник.

Подобна схема миналата година обяви тогавашната служебна министърка Виолета Комитова, която подписа договори само за времето от 1 ноември до 31 март.

Нерешен засега обаче остава въпросът дали и кога компаниите ще получат оставащите около 700 млн. лв. за вече извършени ремонти.

За сметка на това ще се отпуши строителството на магистрала “Хемус” и на пътя Видин - Ботевград, които бяха стопирани около Нова година.

Шишков съобщи още, че обмисля дали да не отстрани сегашното ръководство на пътната агенция. И тримата членове на Управителния съвет на АПИ бяха назначени от бившия вицепремиер Гроздан Караджов. До края на работния ден във вторник обаче кадрова промяна не бе направена.

За сметка на това във вторник бе поставен временно изпълняващ длъжността началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това е досегашната заместник-началничка Деляна Панайотова. Това е поредната промяна по върховете на строителния контрол, от който се очаква да издаде акт 16 на газовата връзка с Гърция.

Караджов отстрани в края на миналата година назначения от предишното служебно правителство Влади Калинов и го замени с Лиляна Петрова.