Само месец след като през май България зае челна позиция в ЕС по ръст на индустриалното производство, вече се усеща първото охлаждане в икономиката. През юни промишленото производство намалява с 0,8% в сравнение с май, показват данни на НСИ, публикувани в сряда.

Такъв спад на месечна база не се е случвал от година. На годишна база все още има ръст от 17,4%, но той е значително по-малък от майския. В строителството има спад на месечна база с 1,4% и на годишна с 0,5%.

В сряда НСИ публикува и данните за оборотите в търговията на дребно, от които се вижда, че продажбите вече трети месец вървят надолу. Спадът през юни спрямо май е 1,4%, а в сравнение с юни миналата година оборотите на търговците се запазват на същото равнище. При 16,9% инфлация за същия период обаче очевидно продадените стоки и услуги са далеч по-малко, отколкото преди година.

Охлаждането обаче не засяга туризма. Юни е първият от активните летни месеци и според данните приходите на хотелите от нощувки само за този месец са 178,8 млн. лв. Това е повече от двойно в сравнение със същия месец на миналата година, когато приходите на хотелите са били 82,5 млн. лв.

Сравнението с юни 2019 г., когато приходите са били 205 млн. лв., показва, че до пълното възстановяване на туризма на предпандемичните му нива остават още едни 15% увеличение на приходите. Износът също продължава възхода си. За периода януари - юни той е за 45,7 млрд. лв. Това е 41% ръст на годишна база, докато предишния месец ръстът беше 60%.

Според икономиста Лъчезар Богданов износът в момента е с 80% по-висок от средномесечния за периода 2017-2021 г.