"Булгаргаз" предлага природният газ през септември да се продава за 315,61 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) на крайните снабдители на синьо гориво и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това става ясно от заявление на обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложената цена е с 5,95 процента по-висока от действащата за август - 297,89 лева за мегаватчас, предаде БТА. 

Днес следобед КЕВР реши цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от юли (186,17 лева за мегаватчас).

Вчера от "Булгаргаз" съобщиха, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 269,29 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към вчерашна дата и при условие, че интерконекторът Гърция-България ще бъде въведен в търговска експлоатация преди 1 октомври, уточниха от обществения доставчик.