Саудитският петролен гигант "Арамко" обяви днес рекордна нетна печалба от 48,4 милиарда долара за второто тримесечие на настоящата година, предаде БТА.

Този рекорд се дължи на скока в цените на суровия петрол, последвал войната на Русия в Украйна, и на силното постпандемично търсене, предадоха световните агенции.

Нетната печалба на гиганта е скочила с 90 процента на годишна база и позволява на първия производител на черно злато в света да отчете второ последователно тримесечие на рекорд, след това от януари до март, когато нетната печалба бе от 39,5 милиарда долара.

"Въпреки че нестабилността на световните пазари и икономическата несигурност продължават, събитията, случили се през първото тримесечие на тази година потвърждават нашата гледна точка, според която е от съществено значение да продължим да инвестираме в нашата индустрия както, за да продължим да гарантираме, че пазарите ще останат добре снабдени, така и за да улесним един енергиен преход, който да протича по нехаотичен начин", заяви президентът на "Арамко" Амин Насър. Той каза, че очаква търсенето на петрол да продължава да нараства през останалата част на десетилетието.

Нетната печалба на "Арамко" в периода април-юни е нараснала с 22,7 процента спрямо първото тримесечие на годината. А нетната печалба за първото шестмесечие на тази година е 87,91 милиарда долара спрямо 47,18 милиарда долара за същия период на 2021 г.

"Арамко" изплати дивиденти в размер на 18,8 милиарда долара за второто тримесечие и ще подготви за плащане на дивиденти през третото тримесечие същата сума.

Нетната печалба на гиганта за второто тримесечие е най-високата, откакто компанията излезе на борсата в края на 2019 г. и превишава прогнозите на анализаторите, които бяха за 46,2 милиарда долара.

"Арамко" пусна на саудитската борса през декември 2019 г. 1,7 процента от акциите си и събра 29,4 милиарда долара, което се смята за най-успешното излизане на борсата в борсовата история.