Независимо дали ще изберете парно, газ, ток, дърва или въглища, на месец ще отиват минимум 170 лева за малко жилище, ако не пестите

Ако съветите на Брюксел да се пести през идващата зима и температурата в стаите да не надхвърля 20 градуса са ви изглеждали неадекватни, е време да се отърсите от това усещане. Защото сметките за отопление в студените месеци се очертава да бъдат смайващи, ако искате да сте на топло.

На 1 юли КЕВР утвърди поскъпването на парното средно с 30% за страната, а в София скокът е още по-голям - 40 на сто. Изчисленията на един от най-големите топлинни счетоводители показват, че в столицата за миналия сезон средната годишна сметка за парно и топла вода за двустаен апартамент, не по-голям от 69 кв. метра, е била 795 лева. Ако се преизчисли заради това, че основният разход е през времето, когато има отопление, то сумата е между 100 и 120 лева на месец. За идващата зима тя се очаква да е между 140 и 168 лева.

Разходите за отопление и вода на 4-членно домакинство в София в тристаен апартамент от 83 кв. метра през януари са били 252,18 лв., а за новия отоплителен сезон сумата ще се увеличи със 100 лв. Тези изчисления важат, ако се приеме, че потреблението остане същото. При студена зима сметките за парно могат да бъдат далеч по-високи, за да бъде топло в жилището.

А има огромна вероятност парното да поскъпне още от Нова година

заради драстичния скок на природния газ. За август цената му се вдигна с 60%, за септември “Булгаргаз” иска още 6 на сто увеличение. Така само за два месеца цената на основното гориво на повечето топлофикации се вдига с почти 2/3. А новата, гласувана от КЕВР през юли, е при котировки на газа от 120 лв. за мегаватчас, за септември най-вероятно ще е над 300 лева.

Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, коментира Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

И допълни, че сега консумацията на природен газ е около 6 пъти по-малко от тази през отоплителния сезон. Според него вариантите са два - увеличение на регулираните цени, което допълнително ще натовари домакинствата и ще вдигне инфлацията, или компенсации за топлофикациите, за да няма поскъпване на парното. Миналата година това беше направено, но само за половината от разликата в цените.

“Хората започват да правят икономии, за миналия отоплителен сезон в София те са спестили 12% от потребената енергия, но заради по-дългия период с отопление това не се почувства в сметките”, заяви Милена Стоянова - управител на един от най-големите топлинни счетоводители.

За да се използва енергията разумно и да се контролира по-ефективно отоплението, тя препоръчва да се използват термостатни вентили. Те автоматично намаляват или изцяло изключват радиаторите, когато се достигне определена температура в помещението.

Като вариант за справяне със сметките за парно столичните общинари дадоха

възможност за разсрочено плащане за 12, 24 или 36 месеца

От тази опция ще могат да се възползват най-бедните и хората с решение на ТЕЛК за тях или техни близки. В момента хората в затруднено финансово положение имат опция да плащат разсрочено за 6 месеца, и то само ако внесат първоначална вноска от 30% от дължимото.

“Топлинният” удар през зимата би трябвало да бъде смекчен и от намаления ДДС за парното от 20 на 9%. Дали обаче разликата от стандартната ставка ще се прехвърли директно към потребителите, или ще бъде използвана от топлофикациите за по-малко увеличение на цената след Нова година, тепърва ще стане ясно.

Смайващи сметки очакват и тези, които ще се отопляват с алтернативи на парното. “24 часа” вече писа, че за двустаен апартамент, ако се използва газ, месечно ще се плащат поне по 500 лв., а за тристаен - 775 лв. За същите жилища, отоплявани на ток, месечната фактура ще е между 225 и 235 лева. Сметката е валидна, ако уредите работят по 8 часа в денонощието.

На въглища топлото през зимата ще струва приблизително поне 300 лв. на месец при сегашните цени. Тези, които изберат отопление с дърва, ще трябва да приготвят приблизително същата сума.

Температурите щели да са над нормата, но се чакат истински люти периоди през януари

Средните температури за зимата с най-голяма вероятност ще бъдат над нормата според първоначални прогнози. Това обаче не изключва да има няколко периода с типично зимни температури, като с най-голяма вероятност такива ще има през януари. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.  За валежите има разнопосочни прогнози, но повечето клонят към по-суха зима.

За валежите има разнопосочни прогнози, но повечето клонят към по-суха зима.

Както се случва почти всяка година, в най-студените места -20 градуса са нещо нормално. По всичко изглежда, че ще има такъв период, но не може да се каже точно кога и с каква продължителност ще е, уточни Симеон Матев.

Имало голяма вероятност февруари да е значително по-топъл от нормата.

През последните 30 години нормите са претърпели промяна и сегашните са с около 1 градус по-високи. Средните януарски температури са между 0 и 4 градуса. Средните минимални са между минус 4 и 3 градуса, а средните максимални - между 2 и 7 градуса.

За валежите има разнопосочни прогнози, но повечето клонят към по-суха зима. Тук обаче само 1-2 зимни циклона могат да наклонят везните в другата посока много бързо. Прогнозата за валежите е доста по-трудна и не толкова категорична, каза още климатологът.

Стотици хиляди в Англия готови да не плащат

Над 200 000 британци са се включили в онлайн кампанията “Не плащай”, която призовава хората да не дават пари за сметките си за ток и отопление от 1 октомври заради огромната инфлация в страната, предава Sky News.

Кампанията стартира преди два месеца и е събрала около 230 000 последователи в социалните мрежи. Уебсайтът на кампанията пък отбеляза рекорден ръст посещения - над 290 000 само през юли.

Основателите на кампанията не желаят да разкриват самоличността си, но в сайта се описват като “група приятели и съмишленици”. Финансирането им идва от самите основатели, като до момента те са получили дарения в размер на над 21 000 паунда. Целта на инициативата е да събере поне един милион британци, които категорично да откажат да плащат комуналните си сметки.