Няма оптимално време за събуждане, което да работи за всички. Това каза ръководителят на Центъра по сомнология на CDC „Медси“, лекар по функционална диагностика Татяна Сърненкова.

За да определите оптималното време за събуждане, трябва да знаете, че трябва да спите през нощта, за да се чувствате добре през деня. Специалистът препоръчва да не се анализирате с помощта на съвременни джаджи, а да подхождате субективно към оценката за съня, предаде dariknews. 

Циркадният ритъм може да се променя ежедневно в зависимост от няколко фактора: количеството сън предната нощ, излагане на светлина, хранене, фитнес. Хронотипът на човек също играе важна роля за определяне на циркадния ритъм - той е "сова", "чучулига" или нещо по средата.

„Например при една сова тялото естествено иска да си легне в полунощ, за да се събуди в девет сутринта. А спазването на режима ще намали последствията от така наречения социален джет лаг – когато социалният часовник се разминава с биологичния“, отбеляза Сърненкова. Джет лаг се случва, когато естественият часовник или циркадният ритъм на тялото е нарушен.

Според нея няма идеално време за ставане сутрин, оптимално за всички. Ако човек спи достатъчно, няма значение в колко часа се е събудил. Основното е да се спазва режимът.

Доктор Каран Радж също обяснява летаргията сутрин не с броя на часовете сън, а със събуждането в средата на цикъла на съня.