Десетки кюстендилци не успяха да заминат тази сутрин за София, предава репортер на БТА.

От Общината вчера съобщиха, че от днес се спират общо 26 автобусни курса от Кюстендил до София и обратно. Причината са санкции за нарушения от страна на превозвача - един от трите, обслужващи линията.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи на пресконференция днес, че причина за санкциите на превозвача са множество нарушения, сред които и системно неизпълнение на курс до Пловдив. Той посочи, че от 2019 година комисията към министерство на транспорта за създаване на национална транспортна схема не се е събирала и затова оттогава насам Общината е работела с превозвачите с временна мярка, заради невъзможност за възлагане на обществена поръчка.

"Едва през изтеклата година възложихме обществена поръчка, в която се включиха трима превозвачи. На твърденията, че някой от Общината се опитва да облагодетелства превозвач, ще отговоря, че когато искаш това, не сключваш договор с него с такива жестоки клаузи и неустойки. В нашия случай за неизпълнен курс неустойката е 1000 лв., а тази за курс, изпълнен с автобус, различен от този, който е заявен, е 1500 лв.", каза Паунов.

Кметът на Кюстендил поясни, че договорът е бил преустановен от страна на Общината.

"Ще сключим договор незабавно при условията, които позволява законът", каза Паунов.

От днес по линията Кюстендил - София - Кюстендил се изпълняват само по пет курса в посока, които са възложени от Столична община.