Учени в Австралия вярват, че са на път да възстановят изчезналия двуутробен тасманийски вълк или т. нар. тасманийски тигър и се надяват до десет години да се роди първото бебе от този вид, съобщи ДПА.

Смята се, че видът Thylacine е изчезнал от Австралия преди 2000 години. Последният известен екземпляр е починал през 1936 г. в зоопарка Бомарис в Хобарт на австралийския о.Тасмания.

Андрю Паск от университета на Мелбърн съобщи, че партньорството между Лабораторията за изследване за генетично възстановяване на тасманийския вълк (TIGRR), в която той е ангажиран, и американската биотехнологична компания "Колосал байосайънсис" ще позволи на учените да направят "гигантски стъпки към опазване на застрашените видове двуутробни животни в Австралия и да посрещнат огромното предизвикателство да възстановят видове, които сме изгубили", предава БТА.

Технологиите за редактиране на гени, използвани от американската компания ще бъдат съчетани с постиженията на австралийската лаборатория при секвениране на генома на тасманийския вълк, за да се ускори работата по възстановяване на вида, се посочва в прессъобщение. Усилията ще бъдат подпомогнати от работата на учените от TIGRR за идентифициране на двуутробни животни със сходна ДНК с тази на тасманийския вълк за осигуряване на живи клетки.

"С това партньорство аз вярвам, че в рамките на десет години бихме могли да имаме първото живо бебе тасманийски вълк, откакто тези животни са изчезнали преди близо век", каза Паск.

Според него партньорството би могло да помогне на лабораторията TIGRR в усилията за защита на застрашения от изчезване вид торбеста мишка северен куол. Екипът австралийски учени е близо до създаването на първите лабораторно заченати ембриони на австралийски торбести.