През шестия месец от пълномащабната руска инвазия в Украйна цените на газа в Европа се повишиха до рекордни нива, пише Bloomberg.

Цената на стандартния договор се повишава с 6,7%, достигайки 241 евро за мегаватчас. Това е по-скъпо от предишния рекорд, поставен в началото на март, когато руската инвазия в Украйна шокира пазарите.

Фючърсите на европейския природен газ продължиха да се покачват до рекордно високи стойности на фона на задълбочаваща се енергийна криза в региона и признаци, че горивото става твърде скъпо за промишлена употреба и производство на енергия.

Според изданието, цените са около 11 пъти по-високи от обичайното по това време на годината, докато разходите на домакинствата и бизнеса, които преживяват най-лошата инфлация от десетилетия, растат главоломно, предава "Фокус".

През юни Русия почти наполовина намали обема на доставките на газ за страните от ЕС. В средата на месеца Москва намали капацитета на своя газопровод „Северен поток 1“ с 40%, позовавайки се на проблеми с оборудването.

Освен това в средата на юни седмица не работеше газопроводът „Турски поток“, който бе затворен за „планов ремонт“.

Към 17 август 2022 г. цените на газа в Европа се доближиха до исторически връх и достигнаха почти 2500 долара за хиляда кубически метра.