Защо броят на чиновниците в България непрекъснато се увеличава, вместо да се намалява. Всеки нов управник се опитва да намери решение на тази суперсложна задача и уви, досега никой не е намерил верния отговор.

Когато четворната коалиция водеше преговори за правителството “Петков” през декември миналата година, беше постигнато съгласие - щатните бройки в държавната администрация да се намалят с 15%. Което означаваше, че 30 хиляди чиновници ще бъдат съкратени. Идеята беше това да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните министерства и ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Това, разбира се, не се случи. Може би защото на екипа на Кирил Петков не му стигна времето, а и много кризи го затиснаха, та реформите останаха на заден план.

Факт е обаче, че за близо три години - от навечерието на пандемията насам, броят на българските чиновници се е увеличил с нови 6800 души.

Което си има простичко обяснение. Министерствата, агенциите и ведомствата у нас доста приличат на модерни владения. Дойдат едни хора на власт, започват да режат по веригата някои кадри, но пък назначават други.

Тук винаги сметката е на плюс, защото не може да се уволнят всички от апетитните постове, затова се измислят нови - за “наши” хора. При честата смяна във властта този процес се повтаря и задълбочава. Гоним “чуждите”, прибавяме “нашите”, правим се на умрели лисици, че въвеждаме някакви реформи, местим едни хора от първа дирекция във втора, после първа и втора сливаме в трета и така до края на света. Реформа, разбира се, реално няма, но пък и никой не се опитва да я направи. На преден план и единствено важно е, щом сме дошли на власт, да си уредим хората. Както са го правили тези преди нас. Другото са приказки безкрай, на които никой не вярва.

Вижте материал по темата тук.