"Много големият телескоп" (VLT) на Европейската космическа обсерватория (ESO) е заснел сливащи се галактики. Те показват потенциалното бъдеще и на Млечния път, съобщава DigitalTrends.

Става дума за галактиката NGC 7727. Тя се характеризира с две супермасивни чернидупки, които са на 1600 светлинни години една от друга.

Те са най-близките подобни обекти, като в рамките на следващите няколкостотин милиона години ще се сблъскат и ще създадат още по-масивна черна дупка. Докато двете черни дупки се сближават, те "водят" със себе си и своите галактики.

Процесът продължава вече доста време и е към своя край. Основната част от него е приключил, като той е интересен и защото показва потенциалното бъдеще на Млечния път.

Нашата глактика също ще се сблъска с Андромеда и двете ще се слеят в една гигантска структура. Това обаче ще стане след милиарди години и не представлява опасност за Земята, а е интересно само от научна гледна точка.

Характерното за NGC 7727 е "разхвърлянето" на материята заради сблъсъка. Извиващите се ивици в изображението са изстреляни в пространството отломки, прах и материя от множеството звезди. Сблъсъкът на галактиките води до множество процеси вътре в тях, сливане на звезди и планети.

Макар двете черни дупки да се слеят след около 250 млн. години, това е "мигване на око" в космическите мащаби. Разбира се, ще са нужни доста поколения учени, за да могат да проследят целия процес, но дори и видяното досега дава любопитна и полезна информация за процесите във Вселената. А за любителите води и до създаването на подобни красиви кадри.