За да има по-ниски цени обаче, трябва да

тръгне връзката с Гърция

Газът със сигурност ще поскъпне от септември с повече от 6%, както първоначално прогнозираше “Булгаргаз”. Това стана ясно от думите на шефката на компанията Деница Златева във вторник след заседание на КЕВР, на което бяха обсъждани цените.

Очакваното по-голямо поскъпване тя обоснова с котировките на нидерландската борса TTF, които през август са се качили със 17%. Газът в България обаче нямало да се вдигне с въпросните проценти, а с по-малко, но твърдо ще е над 6 на сто. По формулата, която се смята цената в момента, може да се очаква, че цената ще се вдигне с поне 12%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че събитията, водещи до поскъпването на газа, са извън България. Котировките на TTF достигнаха рекордните 340 евро през миналата седмица за мегаватчас, но сега се наблюдава тренд надолу. Преди заседанието на КЕВР цената на нидерландската борса бе 278 евро.

Поради това Иванов

попита при

какви месечни

котировки на

TTF се смята

цената на газа

у нас към 29 август. Златева отговори, че нивата са 270-275 евро. Към микса за българския пазар се добавял още газът от Азербайджан, както и този, който е купен на борсата “Газов хъб “Балкан”. На тези търгове били постигнати добри цени, каза шефката на “Булгаргаз”.

Иванов заяви, че има разлика в структурата на доставките между август и септември. Към първите два елемента - азерски газ и от терминал за втечнен, сега се добавяли и количества, купени от “Газов хъб “Балкан”, което било по-изгодно и прозрачно.

Златева заяви, че работят, за да гарантират сигурен и конкурентен микс от 1 октомври. Прекратена е практиката за събиране на оферти и търгове по имейл, заяви тя.

Шефката на “Булгаргаз” бе оптимистично настроена за октомври, когато можело да има поевтиняване и

цената да е

равна или

по-ниска от

тази за август,

която е 297,89 лв. за мегаватчас.

От ключово значение за поевтиняването било пускането в търговска експлоатация на газовата връзка с Гърция. Златева се надява до 10 септември да получат уверение от оператора на газопровода “Ай Си Джи Би” за пускането му, за да съобщят на партньорите си от Азербайджан. Имало осигурени доставки на втечнен газ от единия танкер, осигурен от предишния кабинет, предстоял и нов търг на борсата “Газов хъб “Балкан”.

След прекратяване на доставките по единия от двата дългосрочни договора в момента количествата се осигуряват, ако не месец за месец, поне за два напред, каза още Златева.

До края на септември планът за нагнетяване на количествата газ в хранилището в Чирен ще бъде изпълнен, допълни тя. А Иванов припомни изискването на ЕК за 80% пълни газови хранилища за сезона.

До края на седмицата “Булгаргаз” ще бъде готов с договорите си с клиентите на регулирания и свободния пазар. Компанията смята, че ще може да отговори на очакванията на потребителите.

Държавното дружество ще участва на търговете на терминала при гръцкия остров Ревитуса за слотове и регазификация за 2023 г. По този начин щели да се осигурят по-редовни доставки на втечнен газ.

Закритото заседание, на което комисията да се произнесе колко ще струва газът през септември, е насрочено в 15 часа на 1 септември.

Във вторник стана ясно още, че

Азербайджан

е заявил

готовност да

доставя

пълните

количества

от 1 млрд. куб. метра по газовата връзка с Гърция от 1 октомври.

Министърът на енергетиката Росен Христов е провел телефонен разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов. Двамата разговаряли за степента на завършеност на интерконектора и възможностите на Азербайджан да доставя количества по новата връзка.

Христов получи уверение, че това може да стане още от 1 октомври. Друга тема, която била засегната в разговора на двамата, е техническата възможност за предоставяне на допълнителни количества газ извън договорените.

Миналата седмица Христов обяви, че подновява преговорите с Азербайджан за увеличаване на количествата газ за страната ни. Целта била да се осигурят нужните количества за предстоящия отоплителен сезон.