Най-малко осем видни руски бизнесмени са се самоубили или са починали при необясними инциденти от края на януари 2022 г. Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия - "Лукойл" и "Газпром", предава Си Ен Ен.

Четирима са свързани с енергийния гигант "Газпром" или едно от дъщерните му дружества. Останалите двама са от "Лукойл", която е най-голямата частна петролна и газова компания в Русия.

В началото на войната в Украйна компанията зае позиция срещу военните действия от страна на Руската федерация и призова за край на конфликта.

Именно председателят на съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов почина тази седмица, след като падна от прозореца на болница в Москва. Компанията потвърди смъртта му в четвъртък. От компанията посочват обаче, че причината за смъртта е "тежко заболяване". 

Друг топ мениджър на "Лукойл" - Александър Суботин, беше открит мъртъв близо до Москва през май, а според медиите преди това е посетил шаман.

Според медиите Александър Суботин посетил шаман малко преди да бъде открит мъртъв.

Според медиите Александър Суботин посетил шаман малко преди да бъде открит мъртъв.

ТАСС цитира служител, според когото властите са се притекли на сигнал за мъж в безсъзнание вследствие на сърдечна недостатъчност.

Първият смъртен случай за годината обаче е на висш ръководител в "Газпром" - той бе е намерен мъртъв във вилата си в село Ленински близо до Ленинград на 30 януари 2022 г..

От РИА новости съобщават, че на мястото е открито предсмъртно писмо и че разследващите разследват версията за самоубийство. Руската национална телевизия RenTv разпозна мъжа като Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром инвест". 

Месец след това друг топ шеф на "Газпром" - Александър Тюлаков, е открит мъртъв в същото село в гаража си. Инцидентът се случва на 25 февруари, съобщава Новая газета. Според медията Тюлаков също сам си е посегнал на живота. 

През април още двама бизнесмени, свързани с "Газпром", се самоубиват или биват убити.

Един от тях, Владислав Аваев - бивш вицепрезидент на "Газпромбанк". Той бе намерен мъртъв със съпругата и дъщеря си в апартамента си в Москва на 18 април. Позовавайки се на източник от правоохранителните органи, ТАСС твърди, че властите разследват смъртта на Аваеви като убийство/самоубийство.

Според следствието в Москва роднина е открила телата на Аваеви, след като семейният шофьор и бавачката казали, че не могат да се свържат с тях по телефона или да влязат в апартамента , тъй като вратата била заключена отвътре.

Само ден по-късно - на 19 април, бившият изпълнителен директор на "Новатек" - дъщерно дружество на "Газпром" - Сергей Протосеня, бе намерен мъртъв в дома си в курорта Лорет де Мар близо до Барселона.

Сергей Протосеня
Сергей Протосеня

Роденият в Украйна руски петролен и газов милиардер Михаил Уотфорд също е намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия на 28 февруари. Според полицията в града няма съмнителни обстоятелства.

Собственикът на компанията за медицински консумативи "Медстом" - руският бизнесмен Василий Мелников, също бе намерен мъртъв заедно със семейството си в Нижни Новгород в края на март.