Консултирали сме се с юристи и не водим преговори за руския газ на политическо ниво, преговори се водят на ниво компании – „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви.

„Това – да плащаме в рубли е било възможно през април. До края на годината остават няколко месеца така че ние не може да вземем всички количества газ, които сме имали да вземаме по действащия договор“, каза Христов. За момента според него изкачваме руската позиция по въпроса за оставащите количества газ по стария договор.

„Нямаше къде да разтоварим другите танкери с американски втечнен газ след първия. Слотовете за разтоварване към 3 август, когато встъпихме във властта, бяхме вече разпродадени и можехме да ги купим само от частни посредници. Стойността на газа обаче при това положение ставаше такава, че никой в България нямаше да я плати“, каза още министър Христов.

Според него на предстоящите търгове в Гърция за разпродаване на слотове България задължително ще се яви. „Първо ще осигурим слотове и после ще обявим търгове за доставка на танкери с втечнен газ“, каза още Христов. Всички срокове по тези търгове ще станат ясни още до края на септември.

Интерконекторът с Гърция все още е в процес на довършване и се тестват неговите системи. Със сигурност по тръбата ще тече газ скоро и ръководството на „Булгаргаз“ вече е в преговори с азербайджанската страна за допълнителни количества синьо гориво. От тях се очаква оферта за количества и цена.

„За момента имаме достатъчно алтернативи за доставка на газ, така че не ни очаква студена зима, по-скоро трябва да оптимизираме цената. Хранилището в Чирен към днешна дата е 63% запълнено и смятам, че до началото на зимата ще бъде 80%, каквито са изискванията. В тези количества обаче влиза и газ, който принадлежи на гръцки компании и в един момент те може да си го поискат“, подчерта той.