По първата процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост - "Технологична модернизация", вече са подадени 284 проектни предложения. Всеки ден броят им расте, както и интересът към процедурата, каза в интервю за БТА Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност".

В досегашния програмен период е имало две процедури, свързани с технологична модернизация. По първата са подадени 1490 проектни предложения, от които през последните пет дни - 496. По следващата процедура, от 1827 проектни предложения 989 са подадени в последните пет дни, тоест над 50 процента.

"Очакваме голям интерес, включително считам, че може средствата да не стигнат за всички и най-вероятно ще се оформи резервен списък, практиката досега показва това. Обикновено по такива процедури, специално за технологична модернизация, която е най-желана от бизнеса, има много повече подадени проектни предложения, отколкото реално са средствата по процедурата", коментира тя.

Практиката досега показва и това, че около 10 на сто обикновено са "неуспелите" кандидати. 

Първите отзиви на интересуващи се кандидати, които от Българската стопанска камара (БСК) съобщиха за БТА са, че абсолютно всички работят с консултантски фирми, които имат опит. Причината, която посочват, е, че им липсва времеви или друг капацитет. Същевременно считат, че семинари, на които се предоставя информация, са полезни и информацията на тях е систематизирана.

"Трябва да се знае, че когато се предоставят европейски средства, има много изисквания, които сме длъжни да спазваме - редица регламенти, режими за държавна помощ и др. Затова понякога е по-трудно едно предприятие самостоятелно да се справи с подготовката на проектното предложение. Друг път от самите фирми предпочитат да се съсредоточат върху бизнеса си и да възложат подготовката на външен изпълнител", коментира главният директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност".

"Всеки път се усъвършенстваме и подобряваме условията за кандидатстване, като намаляваме административната тежест. По процедурата "Технологична модернизация" фирмите кандидатстват през електронна среда, оценката също е през електронна среда, проверяваме по служебен път справките, които се изискват от самото предприятие. Работим и по автоматизиране на процеса по оценка, теглейки данни на предприятията от годишните финансови отчети, така че всеки път се стремим процедурата да е все по-облекчена", допълни Илияна Илиева.

При подготовката на самите процедури се провеждат и технически срещи с работодателските организации, които са най-близо до фирмите.

"Ние сме на една страна с бизнеса и искаме така да направим процедурата, че тя да бъде най-полезна, предприятията да станат по-конкурентоспособни, да могат по по-достъпен начин да достигнат до тези европейски средства", каза още тя.

От БСК посочиха също, че големи фирми отправят запитвания към тях, защото имат интерес, а не могат да кандидатстват конкретно по "Технологична модернизация", която е за микро, малки и средни компании.

Илияна Илиева коментира, че големите предприятия могат да се насочат например към процедурата, която предстои за инсталиране на ВЕИ мощности за собствено потребление. По нея ще бъдат допустими предприятия от всички сектори на българската икономика с изключение на селско и горско стопанство и производство на електроенергия. Средната численост на персонала им трябва да е до 1500 души.

"По "Кръгова икономика" с бюджет 180 млн. лева са допустими големи предприятия от сектор "Преработваща промишленост" - процедури, които тепърва ще предстоят по Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията. По процедурите, които са за иновации, е допустимо сътрудничество между големи предприятия и малки и средни предприятия. Съветваме тези, които се интересуват, да следят актуалната информация, която съобщаваме и публикуваме, а с екипа сме насреща за конкретни въпроси", каза тя.

До края на годината ще има и процедура за директно предоставяне на средства на иновативни малки и средни предприятия, които са получили знак за качество, печат за върхови постижения. По думите й това са предприятия, които са кандидатствали по "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа", и за дейностите, с които са одобрени, директно ще получат финансиране, като това досега не се е случвало през оперативните програми. Интересно по тази процедура е, че чуждестранни предприятия, които развиват дейност на територията на България, също ще може да бъдат подкрепени.

Кандидатстването по процедурата "Технологична модернизация", която е с бюджет 260 млн. лева, е до 21 септември т.г., онлайн през системата ИСУН. Одобрените кандидати могат да получат между 180 000 и 700 000 лв. за ново оборудване, техническа модернизация и софтуер.

Втората процедура по НПВУ с общо 30,6 млн. лв. за микро, малки и средни предприятия ще бъде отворена в средата на октомври, като с проекти по нея фирми от почти всички сектори на икономиката ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност. Грантовете ще бъдат от 3000 до 20 000 лв., без да се налага съфинансиране.