Махат опасни дървета, слагат нови знаци, за да намалеят катастрофите

Държавната комисия за безопасност на движението е набелязала в понеделник мерки, с които да се намали броят на катастрофите.

Общи проверки на пътя в цялата страна започват МВР, “Автомобилна администрация”, пътната агенция, НАП и митниците. Това стана ясно в понеделник след заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. На заседанието бяха набелязани мерки, с които да се намалят катастрофите. Какво се кани да прави властта, “24 часа” описа още в понеделник.

При общите проверки всеки контролен орган ще действа според своите компетенции, а инспекциите щели да намалят корупционния риск. За автобусите и камионите проверките ще са денонощни, започва се там, където има най-силен трафик, и постепенно обхватът им ще се разширява. Ще се следи дали се спазват времената за почивка, както и за техническата изправност на превозните средства. Целта е да се предотвратяват тежки инциденти заради претоварени камиони.

Ще има и засилени проверки от този месец в пунктовете за технически прегледи, които ще бъдат съвместно с Икономическа полиция и НАП. Според анализ превозните средства, които не успяват да преминат преглед, били под 1%, а в същото време страната ни е с най-стар автопарк в Европа, което

будело съмнение в дейността на пунктовете

МВР променя контрола на пътя и поставя акцент на превенцията. Според вътрешния министър Иван Демерджиев мерките трябва да са трайни, а служебното правителство още в началото обявило, че решаването на проблема с катастрофите е приоритет. 

Пътна полиция вече осъществява контрол и по време на движението, приоритетно в участъците с натоварен трафик. Този метод дисциплинирал шофьорите.

Ще се увеличат и проверките за колани. Последните данни показвали, че 90% от хората не ги поставяли, когато пътуват на задните седалки. Това трябвало да се промени в следващите месеци поради засиления контрол. 

Пътищата край Кресненското дефиле и Поликраище щели да бъдат пример за прилагане на подход за безопасна система.

По пътя от селата Самоводене до Поликраище ще се махат дървета и билбордове. Там преди месец румънският автобус с туристи се заби в дърво и четирима души загинаха, а над 20 бяха ранени. За миналата година в 10-километровия участък има 18 инцидента. Тогава са били ранени 11 души, други 3-ма са загинали. А тази година катастрофите са 14 с 4 жертви. В момента пътят е в ремонт, в рамките на който е предвидена и актуализация на сигнализацията с пътна маркировка и знаци. Новост там ще е поставянето на знаци, които предупреждават за опасните дълбоки коловози.

На входовете и в самите села, през които минава трафикът, ще се слагат “легнали полицаи”, а по пътя - разделителни колчета в средата на платното, както бе направено в участъка край Кресненското дефиле.

Пътят край Кресна е вторият, на който ще има нови мерки още до края на годината. Там ще се махат билбордове и дървета, ще се подсигурят входовете на селата и градовете, през които се преминава.

Пътната агенция ще прави анализ къде на други места трябва да бъдат отстранени дървета и неподвижни предмети край пътя, за да намалеят катастрофите. Заради преобръщане, удар в дърво и т.н. за последните 3 години е имало

над 3000 произшествия с общо 400 загинали

и 3820 ранени. Само към края на август инцидентите са 675 със 78 загинали и 879 ранени.

Сигнализацията била друга приоритетна тема с много проблеми през годините и ще се прави пълен преглед и актуализиране на пътните знаци и маркировката.

Планирани са и промени след анализ на дейността на центровете за спешна медицинска помощ относно реакцията при катастрофи. Целта е линейките да пристигат по-бързо на мястото на инцидента.