Природният газ само през август е с нови 50% нагоре

Храната, горивата, ресторантите и транспортът са довели до рекордното за България годишно поскъпване на живота от 17,7% през август, сочат данните на НСИ, публикувани в сряда.

Това са стоките и услугите, които са поскъпнали най-много за последната година, като рекордьор са режийните разходи за жилището и горивата. Тяхното поскъпване за една година е 26,8%. Тъй като токът за битовите потребители, който следи статистиката, е поскъпнал само с 3% за една година, по-голямата тежест в увеличаването на цените идва от автомобилните горива, които са с около 47% по-скъпи в сравнение с август м.г.

Другият рекордьор са храните, чието поскъпване за година назад е средно 24,1%. Но и тук не липсват рекорди като например олиото, което е поскъпнало с над 50%.

Транспортните услуги са поскъпнали спрямо година назад с 22,8%, а храненето в ресторант и хотелските услуги - с 20,4%. Макар че 17,7% е най-високата годишна инфлация от доста време насам, тя

няма как да счупи рекорда отпреди 24 години,

защото тогава месечното поскъпване бе от порядъка на десетки проценти.

Неприятното през август тази година е, че месечното поскъпване отново е доста високо - 1,2%. Увеличението на цените спрямо предходния месец бе достигнало 2,5% през април, но после започна да спада, за да стигне 0,9% през юни. След това обаче започна отново да се увеличава.

Рекордът по месечно поскъпване през август принадлежи отново на режийните разходи за жилището, като този път основният виновник е природният газ за битови нужди, който

е поскъпнал само за един месец с нови 50,6%

Съответно и метанът за автомобили е повишил цената си с нови 39,1%. Дървата за огрев са поскъпнали с нови 8,5% точно в месеца, в който хората започват да се снабдяват с тях за предстоящата зима. Пелетите също са поскъпнали през август с нови 5,9%. Те вече струват с около 50% над миналогодишните си цени, а дървата дори преди августовското поскъпване

вече струваха 220 лв. за кубик

за иглолистната дървесина.

Пощенските и куриерските услуги не бяха вдигали отдавна цените си, но точно през август обработката на обикновени писма е поскъпнала с 13,1%, сочат данните на НСИ. Куриерските фирми

също са избрали август, за да коригират цените,

и общото поскъпване на тези услуги през този месец е 1,3%.

Годишното покачване на цените продължава да е рекордно високо и в еврозоната, като през август

показателят достига 9.1%,

сочат данните на Евростат. Тези цифри обаче са по т.нар. хармонизиран индекс, който е еднакъв за целия Европейски съюз. По тази методология отчетеното през август ниво в България не е 17,7%, а само 15%.

В САЩ инфлацията през последните няколко месеца спадна до 8,3%, но само допреди няколко месеца беше 9,1%, което надхвърля 40-годишен рекорд там.

За разлика от прогнозите на наши и чужди институции за ръста на икономиката в България, които са доста по-негативни от реалността поне до този момент,

прогнозите им за инфлацията за тази година вече са надминати

Европейската комисия например предвиждаше 12,5% инфлация у нас до края на годината, а тя още през август е по-висока. Прогнозата на МВФ беше за 11% годишна инфлация в края на 2022 г.

След последните корекции на тези прогнози предвижданията на двете институции за догодина са за съответно 6,8% и 3,3% инфлация от началото до края на 2023 г.