Ток ще има за всички и съм убеден, че ще има и газ на поносими цени.Това успокои в студиото на Нова министърът на икономиката Никола Стоянов. 

Той призна, че ще има бизнеси, които ще фалират заради кризата, но целта, която си е поставило служебното правителство, е те да са по-малко. 

Сигурност ми дава това, че говорим с всички и че имаме опции. Интерконекторът ще бъде отворен на 1 октомври и ще можем в пълен обем да ползваме азербайджанския газ. Водят се преговори за слотове, ще участваме на следващия търг за слотове, така че това, че се използвант всички опции ми дава увереност", каза министърът.

Той каза, че по последни данни инфлацията е около 19 %. Всеки вижда, че реално инфлацията е по-голяма. Статистиката се определя върху една пазарна кошница, а хората потребяват понякога по-ограничен брой продукти, но това ще бъде пикът и не очаквам голямо повишение оттук нататък", прогнозира Стоянов.

Ако има по-висока инфлация, тя ще е в рамките на процент и малко над 1 процент.

"Силно се надявам, че със стъпките, които правим в момента, енергоносителите повече няма да се покачват. Очаквам спад на горивата и цената на газа да започне да пада постепенно", коментира Стоянов.

В период от 1-2 месеца ще видим поевтиняване на цените на горивата.

Има много фактори за високите цени на горивата, истината е, че търговци се презастраховат, което е довело до по-високо покачване от очакваното. Но сме открили и административни пречки, които има в търговията на горива на едро, посочи той.

"Безусловно подкрепям санкциите към Русия, но мисля, че в момента Европа е ударена по-силно от тях. България е силно ударена, цените на енергоизточниците са същите, каквито и цяла Европа плаща, лошото е, че при нас инфлацията е 2 пъти по-висока. Това е наше лично постижение", каза министърът.

Президентът ми предложи да стана министър. Бях предпочетен за поста, защото мога от първия ден да започна да работя там, а това по време на служебно правителство е много важно. Не защото съм бил уволнен от Нинова, смята Стоянов.

Той посочи, че не се намесва във войни между президента и Корнелия Нинова, но няма как да мълчи, когато има документи. ВМЗ Сопот е ощетено със стотици милиони левове от това, че 3 месеца не са поръчвани материали за производството и конкуренция изкупила материалите.  Разказа и как ВЗМ Сопот наемал къща за изпълнителния директор по времето на Нинова за 4500 лв. на месец в Хисаря.

Допълни, че не се притеснява ако бившето ръководство на военния завод потърси правата си по съдебен път.