Министърът на околната среда, РИОСВ и заинтересовани страни заедно ще управляват мрежата "Натура 2000". Това е записано в публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за биологичното разнообразие.

По въпроса от дълго време се води спор, а междувременно заради липсата на яснота срещу България е заведена наказателна процедура от ЕК от 2018 г. Тази реформа е и едно от условията България да получи над 200 млн. лв., предвидени за три проекта в сферата на околната среда по Плана за възстановяване и устойчивост. В началото на мандата си служебният министър Росица Карамфилова определи за свой приоритет да подготви необходимите текстове до края на септември, тъй като тогава изтича срокът за това. 

С промени ссвен органите за управление на законодателно ниво ще се въведат и Национална рамка за приоритетни действия за "Натура 2000", понятията за специфични и подробни цели на опазване, както и да се определи подхода за тяхното ефективно въвеждане, а именно чрез плановете за управление на зоните.

С предложеният подход органът на управление на национално ниво е министърът на околната среда и водите. Той изготвя и приема методически ръководства и указания за единен подход в планирането и управлението на мрежата, събира и анализира научна информация и данни, извършва периодична оценка за достатъчността на мрежата и на изпълнението на целите, представя на ЕК доклади, подпомага органите за управление, утвърждава правилник за работата на Комитетите на заинтересованите страни, както и плановете за управление, техните актуализации и промени, организира разработването на Националната рамка за приоритетни действия за "Натура 2000" и следи за нейното изпълнение.

Националният орган за управление ще бъде подпомаган от консултативен орган - разширен състав на Националния съвет по биологичното разнообразие (НСБР), в който се включват представители на териториални и местни органи на власт и национално представени синдикални, работодателски, секторни и други организации. Разширения състав на НСБР проследява напредъка в управлението на мрежата, дава становища в процеса на разработване на стратегически документи по управление на мрежата, както и стратегически документи, свързани с типовете природни местообитания и видовете, предмет на опазване в защитените зони.

Органи за управление ще има и на регионално ниво - директорът на съответната регионална инспекция по околната среда и водите. За защитените зони на териториите на Националните паркове орган за управление е директорът на съответната Дирекция на Национален парк, а за защитените зони, попадащи в морските пространства - директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Съответните органи за управление на регионално ниво ще разработват и актуализират плановете за управление, ще подкрепят собствениците и ползвателите на територии за изпълнението им, ще изпълняват мерки и дейности, включени в плановете, както и ще докладват поне веднъж годишно на националния орган за изпълнението на плановете. Те могат да предлагат промени в плановете след съгласуване от съответния комитет на заинтересованите страни и ще председателстват работата на тези комитети.

Комитетите ще включват представители на всички заинтересовани лица - местната и научната общност, собственици на земи и обекти, представители на неправителствения сектор и др. Комитетите ще участват в целия процес по разработване, актуализация и промяна на плановете за управление, както и проследяване на изпълнението им.

Националната рамка за приоритетни действия за "Натура 2000" ще се разработва от министъра на околната среда и водите. Рамката определя мерки за поддържане или възстановяване на типове природни местообитания и видове, включително птици, в защитените зони. Това ще доведе до възможност за индикативното остойностяване на мерките за нуждите на финансовата оценка за необходимото съфинансиране от ЕС и от националния бюджет. Преди да се изпрати на Европейската комисия, рамката ще се разглежда и одобрява от Министерския съвет, като е предвидено срокът на нейното действие да бъде 6 години, като се въвежда възможност за преразглеждането ѝ на 2 години при необходимост.

Специфичните и подборни цели ще бъдат въведени чрез плановете за управление на защитените зони, които ще съдържат и необходимите мерки за опазване, насочени към съхраняване или възстановяване на типовете природни местообитания и видовете.