Instagram е най-предпочитаният канал у нас, в чужбина - TikTok, показва проучване на MSL Sofia

С 42% е нараснал маркетингът чрез инфлуенсъри в света през 2021 г. Прогнозата сочи запазване на инвестициите с малък ръст през 2022 г.

У нас 40% от потребителите твърдят, че често прибягват до покупка след коментар от инфлуенсър, а компаниите определят продажбите като силно търсен критерий в кампаниите си. Инфлуенсърите у нас са успели да спечелят доверието на 55% от последователите спрямо 61% глобално.

Това показва проучване на комуникационната агенция MSL Sofia - част от Publicis Group България, направено съвместно с маркетинговата агенция Pragmatica през юли и август тази година.

Сред инфлуенсърите преобладават лица, които са придобили популярност в социалните мрежи във времето. Потребителите следват предимно известни личности (66%) и/или обикновени хора, станали известни по определена тема (65%) и затова тяхното мнение се приема като експертно..

Вероятно заради това компаниите предпочитат да работят най-много с микро (76%) и макро инфлуенсъри (71%), следвани от известни лица (65%) - актьори, музиканти, спортисти, др., показва изследването.

По данни на MSL Fluency в България има около 1600 микро, 380 макро и 2000 нано инфлуенсъра, които са нисък процент на присъствие в кампаниите на брандовете.

Според анализа потребителите следват средно по 2-ма инфлуенсъри. В сравнение с младите по-зрелите представители на целевата група (над 30-35 г.) са по-склонни да следват и различни професионалисти/експерти в конкретна област.

Instagram е най-предпочитаният канал у нас за инфлуенсър съдържание за разлика от скорострелното развитие на TikTok на международните пазари.

Instagram (74%), Facebook (64%) и YouTube (54%) са основните канали, чрез които инфлуенсърите достигат до своята аудитория в България, показва проучването. Форматът на представяното от инфлуенсърите съдържание най-често е под формата на видео (80%), Story (63%) и/или снимки (62%).

Instagram е топ канал (84%) за лицата между 18-39 г, а Facebook (77%) – за тези между 40-50 г. Наред с видео формата (43%), Story (29%) са по-предпочитани сред лицата между 18-29 г., а хората на възраст над 30 г. освен към видео (58%), имат и по-силно изразен афинитет към статичното съдържание (снимки) (29%) в сравнение с останалите възрасти.

Същевременно за компаниите най-работещите формати са видео (41%) и Story (29%), с по-нисък процент (12%) са Reels и статични постове.

Най-коментираната тема от инфлуенсърите, към която потребителите имат подчертан интерес, са пътувания и развлечение (57%). Следва козметика с 51%, мода - 50%, семейство и начин на живот - 46%.

Над 70% от потребителите (особено тези между 30-39 г.) определят като важно за тях следваните инфлуенсъри да застават зад социално-значими каузи – най-вече в областта на образованието (67%), опазването на околната среда (62%), подкрепата на социално слаби хора/хора в нужда (51%), социално-обществени теми (50%).

80% от участвалите в изследването инфлуенсъри потвърждават, че биха се включили в кампании със социално-значими теми, включително безвъзмездно.

“Перфектният” инфлуенсър трябва да е позитивен, харизматичен, да дискутира интересни теми, като същевременно предоставя и полезна информация по тези теми, показва изследването.

Според потребителите следваните от тях инфлуенсъри ги карат да се усмихват (76%) и им помагат да избягат от реалността, стреса и натовареното всекидневие (57%).

Близо 70% държат ценностите на инфлуенсърите да се припокриват с тези на рекламираните от тях марки. Тези хора предпочитат да следят инфлуенсъри, които ползват рекламираните продукти/услуги в собственото си всекидневие, тъй като това засилва усещането им за адекватност на промотираните стоки/услуги.

При работата си с брандове 99% от инфлуенсърите държат да тестват продуктите предварително, а 72% - да получат предварителна информация и изисквания от марките, но да имат свобода да разгърнат съдържанието.

Компаниите от своя страна (71%) търсят лица, които най-естествено ще разкажат посланията на техния бранд.