Самолетните билети могат да станат по-скъпи заради липсата на капацитет за рафиниране и финансовото състояние на авиокомпаниите, обяви Уилям Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитиран от световните медии.

Спадът в капацитета за рафиниране по време на пандемията и по-високите цени на авиационното гориво, причинени от увеличаването на търсенето, са притеснение за превозвачите, коментира още Уолш.
Капацитетът за рафиниране в САЩ е намалял с 5,4% през 2022 г., откакто достигна своя връх през 2019 г. – най-ниското ниво от осем години. Спадът е в резултат на затварянето на рафинерии и промени в производството, свързано с насочването към повече възобновяеми горива. Уолш допълва, че макар потребителите да плащат по-високи цени за билетите, авиокомпаниите не генерират непременно печалба.

„А предвид финансовото състояние на много авиокомпании... Авиокомпаниите не изкарват пари, те просто прехвърлят разходите, които не могат да поемат сами и които не могат да избегнат“, допълва той.
Цените на самолетните билети в САЩ скочиха с 25% през последната година. Това е най-големият годишен ръст от 1989 г. Само през април цените се повишиха с 18,6% според американските власти.

Друг фактор, който допринася за още по-високите цени на самолетните билети, е новината за руската военна мобилизация, казва главният изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар Ал Бакер.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, поставяйки хората и икономиката на страната във военни условия, докато инвазията на Москва в Украйна продължава.
Ал Бакер коментира, че китайските политики, свързани с Covid-19, са „най-малкото от неговите притеснения“, а най-голямата загриженост на авиокомпаниите е ескалацията на руско-украинската война.

„За мен най-голямото безпокойство е увеличаването на конфликта, което след това ще подхрани инфлацията, оказвайки по-голям натиск върху веригата на доставките“, допълва той. „Крайният резултат ще бъде по-малко пътници в моя самолет“.

„Освен това ме притеснява нестабилността на цената на петрола, която не искам да предавам на пътниците, което след това ще ги демотивира да пътуват“, посочва Ал Бакер.

Цените на петрола се повишиха с повече от 2% след изявлението на Путин заради опасения от ескалация на войната в Украйна и ограничаване на доставките на петрол и газ.

Въпреки това Ал Бакер потвърди, че компанията му ще продължи да изпълнява полети до Русия, докато това е безопасно. „Ще продължим да летим до Русия, ще продължим да служим на хората... Ние не сме политическа институция. Ние сме индустрия, която служи на обикновените хора“.