Централните острови Тонга приветстваха раждането на ново бебе – остров. Той се появил в югозападната част на Тихия океан, където има изобилие от подводни вулкани.

Един от тях се събуди на 10 септември, изхвърляйки лава, пара и пепел, съобщи Земната обсерватория на НАСА, цитирана от Си Ен Ен.

Само единадесет часа след като вулканът започна да изригва, нов остров се появи над повърхността на водата, посочват от НАСА, която успя да заснеме зараждащия се остров със сателит.

Новороденият остров бързо нараснал. На 14 септември изследователи от Тонга изчислиха, че площта му е само 4000 квадратни метра. Но до 20 септември островът се е разраснал и вече покрива 24 000 квадратни метра.

Подобни нови земи обаче често имат много кратък живот, посочват от НАСА. 

Вулканът Home Reef продължаваше да изригва и в петък, се казва в публикация във фейсбук на Геоложката служба на Тонга. Но дейността на вулкана „представлява ниски рискове за авиационната общност и жителите”.

„Няма отчетена видима пепел през последните 24 часа“, допълва агенцията. „На всички моряци се препоръчва да плават на повече от 4 километра от Home Reef до второ нареждане.“