Енергийната криза в Европа навлиза в нова опасна фаза

Ако се потвърди подозрението, че Русия стои зад експлозиите, които в понеделник предизвикаха три теча по двата газопровода "Северен поток" под Балтийско море, последиците за сигурността на континента ще бъдат дългосрочни. Идеята, че подводната енергийна инфраструктура на ЕС вече е руска мишена, ще принуди европейските армии да се подготвят за неочакван нов етап във войната в Украйна. Той може да ги изправи пред пряк сблъсък с руския флот.

Великобритания отдавна изразява опасения, че руските подводници в Атлантическия океан и в други северни води може да се опитат да нанесат удар по подводни мрежи. Експлозиите от тази седмица правят тези опасения по-малко причудливи. Взривовете съживяват спомените за разгара на Студената война, когато флотовете на НАТО и СССР - и особено техните подводници - играят на котка и мишка в Балтийско море.

В знак на това, че страните се готвят да вземат допълнителни предпазни мерки, министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терье Аасланд във вторник обяви пред националната телевизия NRK, че след обсъждания между правителството, военните, полицията и доставчиците ще бъдат предприети "стъпки за повишаване на готовността" около нефтената и газовата инфраструктура.

Течовете на газ от "Северен поток" се случиха ден след като норвежките власти призоваха за бдителност, понеже бяха забелязани неидентифицирани дронове в близост до петролни и газови платформи. През юли британските Кралски военноморски сили публикуват необичайно изявление, в което се казва, че са проследили руски подводници по норвежкото крайбрежие.

Разследванията на течовете от газопроводите продължават в Дания и Швеция. Техните територии са най-близо до мястото на аварията. Датският министър-председател Мете Фредериксен определи експлозиите като умишлено нападение и " възможно най-сериозни", но не посочи виновника.

Шведският министър-председател Магдалена Андершон също заяви, че това е "вероятно умишлен акт, т.е. вероятно е саботаж".

Други европейски лидери сякаш също са преценили кого да обвинят.

"Днес се сблъскахме със саботаж", заяви във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки. Макар да не назова конкретно Русия, той намекна "Не знаем всички подробности за случилото се, но ясно виждаме, че това е саботаж, който е свързан със следващата стъпка от ескалацията на ситуацията в Украйна."

Украйна не беше толкова сдържана. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, нарече инцидентите "терористична атака, планирана от Русия, и акт на агресия спрямо ЕС".

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, колко сериозни са мерките в областта на отбраната, които може да се наложи да се предприемат .

"Ние в Европа и в Германия се намираме в ситуация, в която важна за нас структура - енергийните доставки, са потенциална мишена. Германия е страна, която знае как да се защитава, а Европа е континент, който може да защити енергийната си инфраструктура", заяви Хабек.

Докато континентът очаква отговорите, някои вече разсъждават какво послание е искала да отправи Русия, ако се окаже, че става дума за умишлен саботаж.

Моравецки и Фредериксен се появиха заедно в Голенов (Полша) на церемонията по откриването на "Балтийския тръбопровод", който трябва да започне да тече в събота.

В сряда в Брюксел се очаква дипломатите от ЕС да обсъдят инцидентите. В Дания и Швеция компетентните органи бързат да установят какво точно се е случило.

Ключовият въпрос е защо руснаците са саботирали собствените си тръбопроводи, които до скоро осигуряваха доходоносен износ на газ за Европа. Въпреки това, тъй като "Северен поток 2" още не е пуснат в експлоатация, а "Северен поток 1" беше спрян от Русия по-рано през септември, последиците от тези инциденти за доставките на газ за Европа, както и финансовите разходи за "Газпром" и Русия са на практика са нулеви.

Саботажът би се вписал перфектно в наръчника на Кремъл за прикрити актове на агресия, целящи да сплашат и обезпокоят.

Самият Кремъл нарече изтичането на газ в Балтийско море "обезпокоително". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви "В момента не можем да изключим нито една възможност. Очевидно е, че има някаква повреда по тръбата. Преди резултатите от разследването е невъзможно да се изключи каквато и да е възможност".

Два теча са възникнали в близост до газопровода "Северен поток 1", североизточно от датския остров Борнхолм, а един теч е регистриран в близост до газопровода "Северен поток 2" край югоизточния бряг на острова, съобщи във вторник Датската морска администрация.

Националната сеизмична мрежа на Швеция е регистрирала два отделни взрива в района в понеделник - единият в 2:03 ч., а вторият в 19:04 ч. Сеизмографските сигнали от двете събития не приличат на сигнали от земетресения. Приличат на сигналите, които обикновено се регистрират от взривове", заяви Геоложката служба на Дания и Гренландия.

Датските военни публикуваха снимки на облаци от газови мехурчета, които се носят по повърхността на морето, пише Политико.