Парите пак са от държавната енергетика

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на електроенергията ще продължи до края на годината. Това реши правителството на днешното си заседание, одобрявайки програма за компенсиране за периода 1 октомври 2022 – 31 декември 2022 г.

 От нея ще се възползват всички около 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа енергия, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за технологичните им разходи. Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 3,594 млрд. лв., от които около 3,214 млрд. лв. са за небитовите крайни клиенти и 380 млн. лв. – за операторите.

Средствата ще бъдат осигурени от допълнителни целеви вноски, които държавните предприятия от сектор „Енергетика“ ще предоставят на фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Програмата предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 250 лв/МВтч.
Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат компенсирани за електроенергията, която закупуват за технологичните си разходи.
Максималният размер на компенсацията за тях се изчислява като разлика между средната месечна цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на БНЕБ и определената от КЕВР прогнозна пазарна цена от 421.08 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446.78 лв/МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи.
Компенсирането на операторите и през четвъртото тримесечие ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число – и за битовите.
Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 31 март 2023 г.

Одобрен е списъкът на инвестиционни проекти на общините

Министерският съвет одобри Списък по приоритети и приемливи направления/обекти от линейната техническа инфраструктура - общинска пътна и улична мрежи и ВиК инфраструктура, за финансиране на общинските администрации, в рамките на бюджета на МРРБ за 2022 г.
В списъка са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лв., разпределени както следва: 105 броя ВиК обекти на стойност 126 566 331 лв.; 94 бр. обекти за общински пътища на стойност 233 774 463 лв., 35 бр. обекти за улична мрежа на стойност 46 033 975 лв. Финансирането на обектите, посочени в списъка, е осигурено в рамките на бюджета на МРРБ за 2022 г.
С приетото днес решение се отменя одобрения Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, приет с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 г., тъй като в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието изпълнение са заложени дейности, реализацията на които е нецелесъобразна и е извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ. Освен това, за част от включените в списъка обекти няма информация дали имат документална готовност за изпълнение.
Одобреният списък е въз основа на писмо от НСОРБ от 23.08.2022 г., в което те посочват приоритетни за общинските администрации инвестиционни проекти на линейната инфраструктура в три направления - ВиК инфраструктура, улична мрежа и общински пътища. Включените в този списък обекти бяха разгледани, анализирани и селектирани само тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж, посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни и при условие МРРБ да финансира 50% от стойността на съответните обекти. Предвид големия брой и стойност на обектите в списъка на НСОРБ, в настоящия списък за всяка община е включен първия приемлив по приоритетност и направление обект.
По изключение, предвид създалата се бедствена ситуация в редица села на територията на община Карлово след невижданите проливни валежи на 02.09.2022 г. и с цел подпомагане на общината за възстановяване на единствения достъп на местното население до няколко населени места и връзката им с републиканската пътна мрежа, за община Карлово в списъка са включени два обекта, а именно за реконструкция и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в населените места, част от направленията и в обхвата на общинските пътища.
Финансирането на проектите от списъка ще е в рамките на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще сключи споразумения с кметовете на общините за финансиране на посочените в приложението проекти.