Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите.

Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход, или с цел да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управленски грешки?
Каква ще е съдбата на осигурителната система и възможно ли е връщането към основния принцип - на справедливостта?

“24 часа” потърси отговорите от хората, заемали поста министър на социалната политика в последните 33 години. Част от тях и в момента са кандидати да управляват, затова позицията им им има още по-голяма тежест в отговора на въпроса какво да очакват възрастните хора.

Представяме ви мнението на Хасан Адемов. Той влезе в социалното министерство през 2013 г. По политически причини му се наложи да спре вдигането на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия. Един от най-добрите експерти по социалните теми в България. Минималната заплата стана 340 лв., а минималната пенсия - 155 лв. Размрази размера на пенсиите и те бяха индексирани с 3% по швейцарското правило. Въведе право на пенсия и 2 г. по-рано, но с намален размер. С четири месеца се намали срокът, върху който ще се изчисляват майчинските.

Преизчисляването от 1 октомври е по т.нар. модифицирано швейцарско правило. Идеята е да се постигне справедливост за пенсиите, отпуснати назад във времето.

Ръстът на осигурителния доход е чувствителен и затова златното швейцарско правило в България вече не може да реши проблемите с осъвременяването. Трябва да е ясно, че изчисляването на пенсията зависи освен от другите параметри и от осигурителния доход 12 месеца преди датата на пенсиониране, но за този ръст нямат принос пенсионерите, придобили право преди това.

Не бе разяснено, че не всички, а само около 30% от пенсионерите ще получат увеличение. Сега има очаквания от всички пенсионери, но близо 1,4 млн. души ще бъдат разочаровани, защото няма да получат нищо. Ще получат увеличение пенсиите, отпуснати преди години.

По-добрият вариант бе да се увеличи тежестта на всяка година стаж и да се запази съотношението принос - размер на пенсията.

Ние от ДПС многократно сме заявявали, че най-важното е да бъде съхранена финансовата стабилност на пенсионната система. Смятаме за справедливо стажът от казармата при пенсиониране с 15 години стаж да се зачита, както това е в общия случай.