Иновации в дизайна и производството, представени в 28 концептуални проекта, се конкурират за тазгодишното издание на Германската награда за екодизайн, съобщиха организаторите.

Нови строителни материали от рециклирани продукти, тъкани от кучешка козина и преработени суровини, иновативни осветителни системи са сред финалистите, пише БТА.

Те са подбрани от жури между 137 проекта, а победителите ще бъдат обявени на церемония на 5 декември от германската министърка на околната среда Щефи Лемке.

С Германската награда за екодизайн федералното министерство на околната среда, Германската агенция за опазване на околната среда и Международния център по дизайн Берлин отличават най-значимите постижения в екологичния дизайн от 2012 г. насам. Проектите се състезават в четири категории - за продукт, за услуга, за концепция и за млад талант.

Близо 300 кандидати се явиха в първоначалния етап на подбор за наградата. Специална комисия отдели 137 за дългия списък, който се представя на журито.

От 1 до 9 октомври в Метрополенхауз в Берлин публиката може да се запознае с идеите на финалистите в изложба. В нея са представени и всички проекти, предложени за първоначална оценка от журито.