Влиянието на разположения на планински връх в северната част на Пекин телескоп за изследване на небесните тела в нашата галактика и извън нея сред световните учени расте непрекъснато през десетте години след пускането му в експлоатация, предава "Радио Китай".
Телескопът „LAMOST“ е гениално проектиран инструмент, който създаде най-голямата в света база данни от звездни спектри. Той служи като „звезден речник“ за астрономите по света, към който могат да се обърнат преди да започнат космическите си изследвания.
Делът на базираните на „LAMOST“ съвместни научни статии на китайски учени и техни чуждестранни колеги се е увеличил от 38,9% през 2017 г. до 48,3% през 2021 г., според заместник-директора на Центъра за експлоатация и развитие на телескопа. До момента благодарение на него са публикувани спектри на над 10 милиона звезди, приблизително 220 000 галактики и около 71 000 квазара. Такъв огромен капацитет превръща „LAMOST“ в добър партньор на другите телескопи в света в проучванията на вселената. Той помага на учените в множество неочаквани открития, особено в търсенето на небесни тела.