4 преносни газови оператора - на България, Румъния,  Унгария и Словакия, предлагат по преносните си мрежи да транспортират допълнителни 5 млрд. куб. м годишно

Нова идея се роди в събота в София на церемонията за откриването на българо-гръцкия газов интерконектор - да се използва вече готовият Трансбалкански газопровод, по който доскоро течеше руски газ през Украйна, Румъния и България към Турция и Гърция, за доставка на нови количества газ, които Азербайджан ще осигури.

4 преносни газови оператора - на България, Румъния, Унгария и Словакия, предлагат по преносните си мрежи да транспортират допълнителни 5 млрд. куб. м годишно газ от Азербайджан. Това е написано в писмо от четирите компании, което президентът Румен Радев предаде на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Така щели да се спестят много инвестиции за нови газопроводи.

Според съобщение до медиите газопреносните оператори ще работят по споразумението за стратегическо сътрудничество между ЕС и Азербайджан, подписано на 18 юли 2022 година в Баку.

От “Булгартрансгаз” поясниха, че маршрутът е от Турция през България и идеята е след това през Трансбалканския газопровод да се пренася азерски газ към Румъния, откъдето пък да се транспортира към Унгария и Словакия. И двете страни имат газови връзки с хранилището Баумгартен в Австрия.

Споразумението от 18 юли е за 10 млрд. куб. м по маршрута, който се предлага, може да се транспортират 5 млрд., и то веднага. Азербайджан е заявила, че още от догодина може да предостави 1,5-2 млрд., но Трансадриатическият газопровод (ТАП), който отива към Италия, не може да ги поеме, а четирите оператора могат, и то още от 1 януари догодина.

Предложението на четирите компании е да не се инвестира в нова тръба, успоредна на Трансадриатическия газопровод, защото ще е скъпо и ще отнеме време.

При 20 млрд. куб. м азерски газ годишно обаче ще трябват допълнителни инвестиции за новия маршрут, но не и толкова, колкото би трябвало за една втора тръба на ТАП. Алиев обеща да удвои доставките на азерски газ за Европа до 2027 г.

Благодарение на проекти като този интерконектор Европа ще има достатъчно газ през зимата, заяви Фон дер Лайен по време на церемонията в София.

А сръбският президент Александър Вучич заяви, че никой не е вярвал колко важен ще се окаже този интерконектор, смятали го за лукс, който не е особено нужен. “Но Радев, Борисов, Мицотакис и Петков го виждаха по различен начин, вярваха в него, а сега ще се възползват от предимствата му. Сега той ще се окаже много важен и за Сърбия, защото започнахме изграждане на интерконектор между Сърбия и България и след година се надявам да е приключен. Надявам се, че по това време догодина ще празнуваме подобна церемония и в нашата страна”, каза той.