Инфлация в Швейцария се е понижила неочаквано през септември след като достигна 29-годишен максимум през август, сочат данни на Федералната статистическа служба, публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Потребителските цени са нараснали с 3,3 на сто на годишна основа през септември, с по-бавен темп от регистрирания през август растеж от 3,5 на сто. Икономисти очакваха инфлацията да остане на стабилно равнище от 3,5 на сто.

Транспортните разходи са се увеличили на годишна основа през септември, а тези за облекло и обувки са скочили с 4,2 на сто. Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са били с 2,9 на сто по-високи спрямо миналогодишните.

На месечна основа потребителските цени са се понижили с 0,2 на сто през септември спрямо повишение от 0,3 на сто през предходния месец. Това е първият спад от девет месеца.

Месечният спад през септември се дължи на понижението на цените на горивата, мазута, хотелите и допълнителното настаняване. Основните потребителски цени са нараснали с 2 на сто спрямо миналата година, но не са са променили спрямо предходния месец.