Таксата за него стига до 30 лв. на месец, но ползването му носи различни бонуси

Поне 100 000 заможни българи вече приличат на западняците и си имат личен банкер. Броят е приблизителен, защото официална статистика няма.

Тази “услуга” предлагат все повече банки - не само големите, а дори и малки бутикови трезори у нас. Ползват я предимно богатите клиенти на банките с големи доходи и съответно спестявания. Не е задължителна, но все повече българи с пари я предпочитат.

Частният, или личният банкер е висококвалифициран банков консултант, който, подобно на личния лекар или адвокат е на разположение по всяко време на клиента. Най-простото и най-често ползваното задължение на личния банкер е да подготвя всякакви документи на клиента си и така да му спестява време за различни операции. Срещите между двамата се провеждат на четири очи в специални приемни зали, а в някои трезори се влиза и през отделни входове, като така се осигурява пълна конфиденциалност. Някои банки дори разкриват, обикновено в центъра, специални банкови клонове, които обслужват само ВИП клиенти.

Освен писмените и устните консултации по всякакви банкови и финансови въпроси хората с личен банкер получават преференциални условия по депозити и кредити. Лошото при тези преференции е, че за тях не важи общата банкова защита на влоговете, която покрива Фондът за гарантиране на депозитите, тъй като от нея са изключени преференциалните лихвени и кредитни условия.

За да селектират тези хора и да им предложат услугата, в последните години повечето банки водят специална статистика на премиум или платинум клиенти За тях се разработват и пакетни услуги. В премиум пакетите като правило влизат преференциални лихви по депозити и кредити, различни условия при кредитните карти, като например пазаруване и плащане в специални клубове и бутици, основно в Европа, както и по-високи лимити на кредитните карти, а също и инвестиционни схеми. ВИП клиентите на банките получават отстъпки и по традиционните им финансови продукти.

Различни са и условията на банките за размера на доходите и спестяванията на ползвателите на услугата. Най-ниската, установена от “24 часа” сума, е доход над 2500 лева и/или наличности по сметка или активи под управление в нея над 50 хил. лв., а най-високата - минимум 200 000 лв. Някои банки изискват тези суми да са на депозит, други пък искат клиентът задължително да има доходи от дивиденти, тъй като се предполага, че те са по-високи от обикновените трудови доходи, или такива по граждански договори.

Обособяване има и в групата на т.нар. премиум клиенти в зависимост от размера на дохода и активността при ползване на банкови продукти и услуги. Най-богатите могат да получат личен пакет услуги, предлагани от банките на съобразени с техния профил тарифи, а някои от често срещаните услуги са напълно безплатни.

Едни от най-атрактивните предложения, които правят личните банкери, са свързани с инвестиционните оферти - от дял в договорни фондове, безналично злато до излизане на основните капиталови пазари в света за борсови спекулации.

От информация на сайта на голяма наша банка става ясно, че частното банкиране е най-разпространено сред висши мениджъри, предприемачи, лекари, адвокати, нотариуси, IT специалисти, частни съдебни изпълнители, спортисти, както и заемащи публични длъжности от различен ранг.

Особена група сред тях са заемащите публични длъжности и свързаните с тях лица. Заради строгите изисквания в различни еврорегламенти, произтичащи от по-високия риск от корупция и нечисти пари при тях, банките са особено внимателни при подбора на такива клиенти, въпреки че те покриват подоходния критерий. Има, макар и редки, случаи, при които на такива клиенти е отказана не само услугата, но дори и отварянето на сметки или извършването на различни платежни операции, докато не бъде направена проверка от службите.

В индивидуалните пакети за добре платените си клиенти банките предлагат посещения на място, инкасови операции и доставяне на парични средства на посочена локация, съдействие при пътувания като застраховане на кредитна карта, блокиране и отблокиране на кредитни карти, сключване на застраховки, съдействие при осъществяване на сделки на капиталовите пазари и при покупка на инвестиционно злато.

Някои от банките предлагат и дебитни и кредитни карти, изработени по индивидуален дизайн. Особено търсен е високият кредитен лимит с обща необезпечена експозиция до 250 000 лева, в която се включват изтеглени заеми, кредитни карти и овърдрафт.

Офертите, предлагани от личните банкери, включват и многофункционална разплащателна сметка в няколко валути, дебитни карти за безконтактни плащания, електронно банкиране с токън устройство, стандартна или златна кредитна карта, платинена кредитна карта с бонус, кредит овърдрафт, потребителски кредити, жилищни и ипотечни кредити, разнообразие от продукти и възможности за вложения и инвестиции, пенсионно осигуряване и застрахователни продукти.

Реномираните банки включват в офертите си и семейството на ВИП клиентите.

Към бонусите някои трезори предлагат неограничен достъп до инвестиране във взаимни фондове, безплатни карти за бърз достъп до атракциони на различни курорти, покани за ски пистите в различни курорти, покани за културни и спортни събития с лимитирани билети. Предлага се и услугата бърза линия на летищата и достъп по ВИП салоните им.

Цената на услугата частно банкиране тръгва от 10 лв. на месец и стига до 30 лева, като се определя най-често в зависимост от честотата, с която се ползват най-разпространените банкови услуги. Личният банкер е непрекъснато на разположение, дори и в почивните дни.

Решенията и предложенията за инвестиционни действия на личните банкери не са задължителни за клиентите. Банката обаче носи отговорност за тях, а самите банкери имат професионални застраховки, които покриват евентуални щети, нанесени от неудачни решения за управление на парите им.