Новият министър на финансите на Великобритания Джереми Хънт каза в понеделник, че сформира икономически консултативен съвет, който да му предоставя "независими експертни съвети", докато се опитва да изведе икономиката от кризата чрез доверието сред инвеститорите, предаде БТА.

Хънт направи това по време на изслушване в Долната камара на британския парламент.

Той каза още, че членовете на съвета ще бъдат Рупърт Харисън, който е бил главен помощник на бившия финансов министър Джордж Осбърн, Гертиан Влиге и Съшил Уадвани, които са служили в Комитета по паричната политика на "Банк ъв Ингланд"(Bank of England), и Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка в "Джей Пи Морган Асет Мениджмънт"(J.P. Morgan Asset Management).

Хънт даде уверението си в парламента в понеделник, че новият консултативен съвет, няма да влезе в конфликт с "Банк ъв Ингланд".

Пред депутатите Хънт каза още, че че правителството ще вземе ключови решения с независимо от трудностите цел да се гарантира възстановяването на доверието във финансите на страната.

"Ние сме държава, която финансира обещанията си и плаща дълговете си и когато това е поставено под въпрос, както беше, това правителство ще вземе трудни решения, необходими, за да гарантира, че има доверие и увереност в нашите публични финанси", каза Хънт пред парламента.

"Това означава и взимането на трудни решения, но давам на Камарата на общините и на обществеността уверението, че всяко едно от тези решения ще бъде оформено на база основните ценности, които изповядва Консервативната партия", каза още Хънт пред депутатите