Фотоволтаична централа за собствени нужди ще се изгражда на покрива на Община Велико Търново. Тя ще е с мощност 100,44 kW, а с реализирането на проекта ще се намалят чувствително разходите за електроенергия в сградата. Инвестицията за фотоволтаичната централа е 199 804 лв. без ДДС. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител, като процедурата е чрез събиране на оферти.
Консумацията на електроенергия в сградата на Общината през летните месеци достига до 49 MWh месечно, като се реализира в работните дни от 8,30 часа до 17,00 часа. Монтирането на фотоволтаика ще помогне значително за намаляване на консумираната електроенергия от мрежата, тъй като пиковото производство на централата на практика съвпада с пиковата консумация в сградата. За новата мощност вече има издадено разрешение за строеж и одобрен технически инвестиционен проект.  Фотоволтаичната централа ще бъде изградена върху плоския покрив и ще включва 186 панела, съдържащи фотоволтаични клетки от кристален силиций, с обща площ 475 кв.м. Панелите трябва да имат 10-годишна гаранция, че продуктът ще запази минимум 91,2 % от посочената производителност и 30 години гаранция, че ще има минимум 84,95 % от посочената производителност, уточняват от Общината.
Системата ще се състои от два модула, единият с мощност 60 kW, а другият с 40 kW. Предвижда се излишната енергия да се продава на електроразпределителното дружество. За обществената поръчка не е осигурено финансиране, за което е предвидена клауза за отложено изпълнение в проекта на договора.