Милиони деца страдат от топлинните вълни, а заради глобалното затопляне броят им ще се увеличи, съобщи ДПА, позовавайки се на доклад на УНИЦЕФ.

Докладът разглежда четири топлинни явления - чести, продължителни и силни горещини, както и изключително високи температури, пише БТА.

Той показва колко деца и в кои държави са били засегнати през 2020 г. и прогнозира колко деца ще бъдат засегнати през 2050 г. при глобално затопляне от 1,7 или  2,4 градуса по Целзий.

Изводите са, че  559 милиона деца са били изложени на чести топлинни вълни през 2020 г. Както при глобално затопляне от 1,7 градуса, така и при глобално затопляне от 2,4 градуса Целзий, около 2 милиарда деца ще бъдат изложени на чести топлинни вълни през 2050 г.

Колко опустошителни ще бъдат тези промениq зависи от това какви действия ще бъдат предприети сега, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. Правителствата трябва спешно да ограничат глобалното затопляне поне до 1,5 градуса по Целзий, каза тя. Това е единственият начин да се спаси животът и бъдещето на децата - и бъдещето на планетата, подчерта тя.

Горещите вълни са особено вредни за децата, тъй като те са по-малко способни да регулират телесната си температура в сравнение с възрастните, каза Ръсел. 

На колкото повече горещини са изложени децата, толкова по-голям е рискът от здравословни проблеми като хронични дихателни заболявания, астма и сърдечносъдови заболявания. Бебетата и малките деца са най-застрашени от смъртност, свързана с горещините.