Никога не сме планирали да препродаваме руски суров нефт, нямаме право да препродаваме и готови продукти от Русия. Не сме го правили, казва Росен Христов

Цената на газа дори е по-ниска от тази, която прогнозирахме преди няколко дни, 123 лв. за мегаватча. Това е резултат от отстъпките, които получихме при откритите търгове, падане на котировките на нидерландската боса ТТF, както и завършването на интерконектора с Гърция и доставките по него на газ от Азербайджан, които са на по-добра цена.

За декември, януари и февруари, когато потреблението в отоплителния сезон в цяла Европа расте, се очаква цените да имат път нагоре. Не се очаква обаче да са като септемврийските, (които бяха 353 лв.- б.р.), заяви Христов.

Той припомни, че откритите търгове продължават, включително и дългосрочен за 10 г., и средносрочен – за доставки през 2023 г. "Колкото по-големи обеми обявяваме, толкова по-добри цени получаваме", заяви министърът. По негови думи тези конкурентни процедури върнали най-големите компании, които преди не участвали, тъй като не било ясно по какви критерии се прави изборът. 

По повод размяната на писма с ЕК по повод руския нефт, Христов заяви - "никога не сме планирали да препродаваме суров нефт, нямаме право да го правим, нямаме право до препродаваме готови продукти, доставени от Русия. Не сме го и правили."

Цената на горивата не са в Министерството на енергетиката, но работим с другите министерства, разработваме мащабна програма с комплекс от мерки, които трайно да снижат цената за българския пазар.  С прости и еднократни действия това не може да стане, допълни той.

По повод смяната на представителя на държавата в управлението на "Лукойл Нефтохим Бургас", Христов заяви, че мандатът на държателя на тъй нар. "златна акция"  е изтекъл. Чакало се обаче общото събрание на акционерите, за да бъде сменен. Можело да се свика извънредно общо събрание, но било по-добре да се изчака редовното, а и изборът на представител на държавата да се направи от редовен кабинет. 

На въпроси за газовото хранилище в Чирен, минисътрът заяви, че то  е запълнено на над 90%, така че целта от 80% до края на октомври, поставена от ЕК, е преизпълнена. 

По повод разширението на хранилището, за процедурата текат обжалвания, но докато това става, Христов е поискал анализ на процедурата, на спесификациите, на участниците, на технологиите. Така че, ако има пропуски, да могат да се коригират.