Най-сериозно ще се увеличи цената на евтините - с 20-30 ст. на година

Ударът ще е върху българите с ниски доходи, които са най-голямата група от пушачите у нас

Ако проектът бъде приет, отново се очаква бум на нелегалната търговия и ментетата

Въпреки заявката на служебното правителство, че няма да предлага промени в данъчните политики, защото мандатът му е ограничен, в сряда кабинетът направи изключение и гласува по-високи акцизи за тютюневите изделия.

Новото облагане трябва да влезе в сила от 1 март 2023-а и ще е с период от 4 години. При цигарите минималният акциз се вдига от 177 на 186 лв. догодина, достигайки 211 лв. през 2026 г. Това означава, че цената на кутия цигари ще се увеличи с около 20-30 ст. на година. Най-сериозно ще е поскъпването за най-евтините цигари. При бездимните нагреваеми тютюневи изделия акцизът ще се вдигне от 233 до 400 лв. за периода от 4 години.

Предвижда се и акцизно облагане на течностите, които се използват при т.нар. вейп продукти, или електронни цигари, които в момента не се облагат. Гласуваните от Министерския съвет текстове обаче се определят от експерти като

удар за потребители, вносители и производители

Още повече че до края на деня в сряда те не бяха публикувани официално никъде. Преди това нямаше и обществено обсъждане на предложенията, което нарушава Закона за нормативните актове. (Виж позицията на финансовото министерство долу.)

Вероятно и на заседанието на правителството в сряда повечето от служебните министри не са били запознати какво точно съдържа решението, което гласуват.

Само преди няколко месеца - през юни, предложението за 4-годишен график за повишаване на акцизите не успя да мине през Народното събрание. Сега

служебният кабинет прави нов опит, но чрез промени към друг законопроект

- за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който няма нищо общо с акцизното облагане.

А само преди две седмици Министерският съвет внесе за гласуване от Народното събрание промени в Закона за акцизите и данъчните складове и там няма и дума за нови налози върху тютюневите изделия.

Какво се е случило, за да се стигне до промяна на акцизите, не е ясно. Вероятно ще се разбере по време на дебатите в парламентарната бюджетна комисия. В Народно събрание депутати в четвъртък неофициално коментираха, че вероятно става дума за силна лобистка кампания на някой от големите играчи в този акцизен бизнес. Затова и народни представители очакват яростни дебати при обсъждането на проекта.

От тютюневия бранш обаче изразиха пред “24 часа” тревога, че предлаганите промени са значително по-небалансирани от предходните и са в полза на ограничен кръг пазарни играчи.

Според участници в разговорите е ставало дума за поетапен календар за вдигане на акцизите, но в крайна сметка финансовото министерство е внесло съвършено различен проект, с което е изненадало бранша.

Ако бъдат приети промените,

ще ударят най-силно по джоба пушачите на евтини цигари,

а това са по-голямата част от българските потребители, които в момента изпитват най-тежко на гърба си двойна на европейската инфлация.

Ежегодното увеличение на кутия от евтините цигари ще е от порядъка на поне 20-30 ст. годишно. Това е драстично увеличение за подобна категория продукти, чиито потребители са най-многобройни. Сериозно ще пострадат и потребителите на бездимните, нагреваеми тютюневи изделия, които се популяризират като по-безвредни от традиционните.

За тях увеличението на акциза за следващите 3 г. се предвижда да бъде почти двойно.

Опитът сочи, че при подобни шокови поскъпвания на тютюневите изделия, особено на по-евтините, контрабандата сериозно се увеличава и започва производството на евтини и опасни фалшификати.

А това означава, че хазната може да се лиши от очакваните допълнителни приходи и дори да загуби. Само 10% намаление на приходите от акциз върху тютюн се равняват на близо 500 млн. лв. несъбрани приходи, които иначе биха могли да отидат за пенсии или социални помощи.

Според представители на тютюневия бранш контрабандата е затихнала през последните години, но

с новите акцизи се очаква бум на нелегалните цигари,

което е разбираемо и по още една причина - заради ниски доходи все повече хора ще посягат именно към тях и към насипния тютюн.

Нагреваемите изделия признати за по-здравословни, но с двойно облагане

Компаниите, които произвеждат нагреваеми тютюневи изделия, подкрепят въвеждането на календар за повишение на акцизите, но виждат проблем с предложените ставки.

В редица изследвания нагреваемите изделия са признати като по-здравословни от традиционните цигари, но необяснимо защо се предлага акцизът им да се вдигне двойно повече.

Според изчисленията, ако се приеме новото облагане за този вид изделия, цената им трябва да се повишава с по 40 ст. всяка година, което било непропорционално високо спрямо традиционните цигари.

Ако ще се правят промени в акцизите, те трябва да третират всички компании еднакво, за да могат те да оперират на пазара при равни условия, коментират още производителите. Представители на компаниите ще изложат възражението си при обсъжданията в бюджетната комисия на парламента.

Министерството на финансите: Приемането на календар цели да няма драстично поскъпване

Предложението за приемане на календар за повишение на акцизите е изготвено с цел да се избегне драстично поскъпване, заявиха от финансовото министерство. Той щял да отразява и графика за повишаване на акцизните ставки, който се очаква да бъде приет в ЕС догодина.

От министерството припомнят, че облагането на цигарите и тютюна у нас не е променяно от 4 години. Предложението за връщане към календар за повишението на акцизите дошло при общественото обсъждане на промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. То е направено от Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ), в която влизат големите компании производители. Заведено е в деловодството на финансовото министерство на 27 септември 2022 г. и в него се изразявала подкрепа за въвеждане на календар за увеличение на акцизите върху тютюневите продукти в следващите години, започвайки от 2023 г.

След това служебният финансов министър Росица Велкова провела срещи с представителите на всяка от компаниите в асоциацията, на която са обсъдени и конкретни предложения за стъпката при вдигане на акциза. 

От финансовото министерство допълват, че при обсъжданията в бюджетната комисия в парламента ще бъдат поканени представители на всички организации от тютюневия бизнес, които ще могат да изложат своите становища и възражения, ако имат такива.