90% от заявките са изпълнени от държавата, но цените са с около 10% по-високи от миналата година

Въпреки че заявките за дърва от домакинствата тази година са се увеличили 3 пъти, 90% от тях вече са удовлетворени от държавата благодарение на рекордния добив. Останалите ще бъдат изпълнени до месец. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, като призова хората да не се презапасяват.

Общо заявките за цялата страна са около 1,5 млн. кубика, а сечта е увеличена със 150%, за да се изпълнят. Цените обаче са се повишили с около 10% спрямо миналата година. Сега за добив е около 15-20 лв. на кубик, в склада стига до 60-80 лв., а може да се качи и повече при доставка до дома.

Гечев събра във вторник директорите на всички шест държавни горски предприятия, за да дадат данни за осигурените от тях количества (колко са те - виж в графиката).

В отделни населени места все още липсват количества и има проблеми с доставките, призна все пак Гечев, но заяви, че за тях се пренасочват дърва от други райони. Целта е всяко домакинство да получи поне 5 кубика от максималните 10 и след това да се навакса и с останалите. Недостиг има най-вече в района на Южноцентралното и Североизточното държавно предприятие.

Държавата е успяла да се справи с нарасналото търсене, тъй като намалила дървата за фирмите и е пренасочила количества към домакинствата. Износът за трети страни е спрян. Тази мярка обаче не е била особено ефективна, призна Гечев, тъй като количествата не са особено големи.

Според министъра освен презапасяването имало и други аномалии на пазара на дърва. Например в една къща се посочвали много домакинства, но количествата вероятно отивали за преработка. Това заключение се правело от промяната в списъците на кметовете спрямо предишни години. Странно било също, че хората в селата намаляват, но заявките се увеличават. Имало и данни за общини, които първо снабдявали предприятията, а не хората. Говорихме с всички кметове и те взеха мерки, увери Гечев. Министерството обаче нямало законови правомощия да налага санкции.

За сметка на това са засилени проверките, които извършва агенцията по горите, съобщи шефът ѝ Стоян Тошев. 14 хил. инспекции на седмица се правят, което е 2 пъти повече, отколкото преди 3 месеца.

Според Гечев недостигът често се дължи на неправилно планиране, тъй като търговете за добив се правят година по-рано. Затова той предлага електронна система, в която кметовете да заявяват количествата и да се прави предварителен анализ колко дърва ще са необходими и къде точно отиват те. Може да се въведе и сателитен контрол.

В специален социален фонд пък да се заделят част от приходите от дърводобива, които да се разпределят за социално уязвими групи. Не е пазарно държавата да сваля цената за всички, мотивира се Гечев. Друга част от приходите можело да остава за общините, което ще мотивира кметовете да следят за законността на процеса.

Министерството било готово с тези предложения за законови промени, с които да се избегнат пазарни аномалии и неуредици, които влияят на цените, но ще прецени дали да ги внесе, тъй като още не било ясно какъв ще е животът на този парламент.