Темата дали въглищните централи в България ще продължат да работят след 2025 г., или ще трябва да затворят, разпалва страстите пореден ден в парламента. В сряда за малко да се стигне и до бой, след като депутатите на “Възраждане” и БСП станаха опасно близки в пленарната зала.

Заседанието започна с декларация с която “Възраждане” обвини останалите парламентарни сили в липса на загриженост към хората, които работят във въглищните централи.

Червеният депутат Драгомир Стойнев отвърна, че за БСП е важно хората да имат работа, да бъдат спокойни и страната ни да продължи да произвежда електричество, а другите могат да продължат да лъжат и да спекулират. Тогава Цончо Ганев от партията на Костадин Костадинов поиска процедура по начина на водене. Това предизвика подвиквания и недоволство в залата, а Иван Ченчев от БСП се втурна към Ганев. Последва го и колегата му Георги Свиленски, а след тях се присъединиха и останалите от групите им.

Карайки се, те се скупчиха около трибуната. За да уталожи страстите, председателят Вежди Рашидов даде 15 минути почивка.

Ден преди това - във вторник, шумна разправия, която прерасна в борба за микрофона пак заради въглищата, имаше между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Кой да го грабне, се сбутаха грозно Кирил Петков и Жечо Станков. Лидерът на “Промяната” толкова се ядоса, че отиде до депутата от ГЕРБ и на два пъти му изтръгна микрофона от ръцете. Втория път му помогна и Асен Василев.

Спорът бе заради поетия от България ангажимент в плана за възстановяване да се намалят вредните емисии с 40% до края на 2025 г. Според ГЕРБ това означава да се затворят централите, от ПП обясняват, че те може да работят повече през зимата и по-малко през лятото.