• Бизнесменът отхвърля обвиненията, че ще застрои огромния имот с жилища
  • Акциите на Варна в изложението бяха апортирани в капитала на “Пълдин Туринвест” въпреки категоричното несъгласие на общинските съветници под тепетата

Бизнесменът Георги Гергов вече държи пълния контрол над “Международен панаир Пловдив” и може сам да взема решения за бъдещето му. Акциите на Варна в търговското изложение бяха апортирани в капитала на съвместното му дружество с община Пловдив “Пълдин Туринвест”. В него Гергов има 75%, а Пловдив – 25.

До апорта на варненските акции, които са 29% от капитала на панаира, “Пълдин Туринвест” имаше 50,36 от дяловете в изложбения център, а държавата държеше 20,64 на сто. Сега Гергов придоби контрола над 79,36% от капитала на панаира.

Общинските съветници на Пловдив бяха против тази сделка и на заседанието си задължиха представителя си в общото събрание на “Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов да гласува “против”. Той го направи няколко часа по-късно, но въпреки това акциите бяха приети.

На сесията беше изслушан пловдивчанинът Филип Доминов, който предупреди, че придобивайки контрола, Гергов ще застрои огромната пустееща изложбена площ с жилища и ще го превърне в квартал.

“Не жилища, курник няма да построя в панаира!”,

отрече Гергов пред “24 часа” (виж интервюто).

Съвместното дружество с община Пловдив “Пълдин Туринвест” е създадено през 2006 г. Първоначално бизнесменът държи само 25 от дяловете, останалите са на общината. В годините с вдигане на капитала Гергов обърна съотношението.

През 2016 г. държавата прехвърли акциите си в панаира на Варна и Пловдив, като изненадващо по-големият дял – от 29 на сто, беше даден на морската столица. Съветниците в Пловдив върнаха на държавата своите 20,64%, колегите им от Варна взеха същото решение през 2017 г., но кметът Иван Портних не го изпълни.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов предложи на община Варна да стане акционер в “Пълдин Туринвест” със своите дялове. От Министерството на икономиката предупредиха, че това би било скрита форма на приватизация, но въпреки това през декември м. г. варненските съветници отмениха решението си за връщането на акциите на държавата и гласуваха те да бъдат апортирани в “Пълдин Туринвест”.

Областният управител Марио Смърков ги оспори и местният административен съд ги отмени, защото няма мотиви какво е наложило да се вземе ново решение за бъдещето на дяловете, липсва и проверка какво е финансовото състояние на “Пълдин Туринвест”.

Случаят стигна до ВАС и на 15 ноември т. г. върховните магистрати прекратиха производството по делото с аргумента, че

областният управител не е имал правото да атакува апорта

Според съдиите Марио Димитров и Светлана Борисова се засяга стопанска, а не административна дейност, затова областният управител няма правомощия да оспорва по съдебен ред. Третият съдия - Жанета Петрова, подписа решението с особено мнение, защото според нея Смърков е имал правото да се обърне към съда.

Георги Гергов насрочи извънредно общо събрание на акционерите на “Пълдин Туринвест” за 24 ноември светкавично – в деня след произнасянето на ВАС. По предложение на Веселина Александрова от “Демократична България” съветниците на Пловдив задължиха представителя на общината в общото събрание на “Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов (ГЕРБ) да гласува “против” апорта на варненските акции. Ако все пак те бъдат приети, вмениха на кмета Здравко Димитров ангажимента да обжалва решението на общото събрание пред съда.

“Ако приемем този апорт, ще постигнем две неща - делът на община Пловдив в “Пълдин Туринвест” ще падне от 25 на 22,9 на сто и второто – ще увеличим влиянието на един-единствен човек до заветните 79%, които му дават пълната и безконтролна власт. Дали сме съгласни с това? Аз вярвам, че не сме, затова трябва да упълномощим нашия представител да гласува против”, обясни Веселина Александрова. Подкрепиха я 39 съветници от различни групи, “против” нямаше, 9 души се въздържаха – те са от групата на гравитиращата около Гергов “Автентична лява БСП” и техни колеги от ЗС “Александър Стамболийски”.

А в парламента депутатът от БСП Иван Петков-Бебето заяви: “Алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана”. Той е и лидер на БСП в Пловдив и в специална декларация се разграничи от червените съветници, с което на практика соцпартията остана без представители в местния парламент.

След като акциите на Варна бяха апортирани, кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви пред “24 часа”: “Ще проверим имаме ли възможности за обжалване и ако е така,

ще оспорим в съда решенията на събранието”

Съмненията, че Гергов ще застрои огромната площ от 360 дка на панаира, идват от пустеещите палати, защото изложенията намаляват. В тези дни тук-там се вижда някой камион нещо да разтоварва. Последното изложение “Медикус, Денто, Галения” приключи в края на октомври. Преди доста години по това време се стягаше Коледен панаир, монтираше се украса, но сега такова нещо няма. През т. г. бяха проведени изложбите “Агра” и “Винария”, след това - бутиковата “Цветна пролет” с продажби на цветя и фиданки, през май приключи социалният панаир.

Есенният технически панаир също беше скромен. От изложбения център твърдят, че участници от Пакистан и Индия не са получили визи, за да участват.

“Тази година имаше оживление след ковид пандемията. В момента върви организацията на “Агра” и “Винария” за догодина. Интересът е много голям. След дни ще започнем да отказваме места на закрито. За изложбата са определени 2-а, 3-а, 6-а, 7-а и 11-а палата. Всичко е почти заето. Обаждат се нови винарски изби”, твърдят от центъра.

Въпреки това

през голяма част от годината панаирът е празен

Старите складове, които държаха навремето панаирната техника, сега са отдадени под наем. В част от конгресния център е офисът на една банка. Други наематели няма и извън времето на изложбите в панаира няма дори работещо кафене. А някога там имаше голям ресторант, много популярен сред пловдивчани за сватби.

Георги Гергов пред “24 часа”: Аз спасих изложението, платих 32 млн. лева дългове с лични пари

На гърба ми поне четирима-петима души станаха депутати

- Г-н Гергов, акциите на Варна вече са при вас. Какво става оттук нататък? На общинската сесия се чуха опасения, че ще застроите панаира с жилищни кооперации и ще се превърне в един квартал?

- Курник няма да направя, камо ли да застроя панаира. Всъщност аз спасих панаира и сега бера плодовете на това, че съм вложил средства, за да го има.

- Тоест изложенията ще си останат?

- Никакви планове нямам да го застроявам. Правят си политически кампании на мой гръб. Те нямат понятие какво съм свършил, за да го запазя този панаир. 16 години съм в него и не съм нарушил по никакъв начин ангажимента Пловдив да има панаир.

- Какво става всъщност с него сега?

- Панаирите в цяла Европа са в криза. Но аз съм оптимист, че ще има панаирна дейност. Всичко останало са клишета и политически пушилки. На гърба на Георги Гергов поне четирима-петима души станаха депутати. Като почне кампания, а напоследък непрекъснато има избори, и повтарят: “Гергов, Гергов”. Добре, аз приемам да съм черната овца, но нека кажат кое не е поддържано в панаира.

- Така или иначе вече имате пълен контрол над панаира. Досега другите акционери пречеха ли ви?

- Не са ми пречили, но не са ми и помагали. Платил съм 32 млн. лева на панаира с мои лични пари. Те говорят, че Гергов е откраднал панаира. Но преди Пловдив и общината не са притежавали и 1% от него.

Аз съм този, който вкара общината в международния изложбен център. Какво да коментирам повече? Следвам закона. Плюха ме, заливаха ме с помия, но законът си е закон. И в този момент вместо Пловдив да застане зад мен, защото хората виждат какво става в панаира, ме атакуват. Вкараха 20 души на сесията днес да приказват глупости. Съветниците не искат да приемат устройствения план на града, какво вършат всъщност? На гърба на целия град правят политика, за да ги изберат отново.

През по-голямата част от годината панаирът пустее.
През по-голямата част от годината панаирът пустее.
Общинската съветничка Веселина Александрова, по чиято идея местният парламент се обяви против апорта на акциите на Варна.
Общинската съветничка Веселина Александрова, по чиято идея местният парламент се обяви против апорта на акциите на Варна.