Тя ще влезе в сила след 4 години

Германия подписа 15-годишен договор за доставки на втечнен газ от Катар. Американският гигант „Коноко Филипс” ще участва в превоза на суровината.

Договорът ще влезе в сила след 4 години. Той е част от стратегията на Германия да намери алтернатива на руския природен газ. Германия не посочи точните количества по сделката. Медиите в страната казват, че става дума за 3 милиарда кубически метра годишно. Германия строи големи терминали за втечнен газ край Хамбург. Точно там трябва да бъде доставяно горивото от Катар.

„Споразуменията са забележителни по няколко причини. Те представляват първият дългосрочен договор за доставки в Германия. Това ще допринесе за дългосрочната енергийна сигурност на тази страна”, каза енергийният министър на Катар Саад ал-Кааби.

Според Роберт Хабек, който е енергиен министър на Германия, условията на договора очевидно са добри, предаде NOVA. „15 години е супер. Условията, очевидно, са добри. Не бих имал нищо против и 20-годишен договор, дори по-дълъг. Но компаниите трябва да знаят, че количествата използвани изкопаеми горива в Германия ще намаляват. Страната се стреми да е въглеродно неутрална до 2045 година”, заяви той.