Търговците на дребно очакват търсенето покрай Коледа да се засили

Противно на икономическите анализи и прогнози, които вещаят рецесия в близко бъдеще, българският бизнес внезапно бе обхванат от оптимизъм през ноември. Общият показател на бизнес климата се покачи през 11-ия месец на годината с цели 3,5 пункта, като най-силно влияние върху резултата оказват очакванията на търговците на дребно.

При тях показателят се увеличава с 8,7 пункта, като това се дължи най-вече на очакванията им за повишено търсене на стоки по време на наближаващите коледни и новогодишни празници. Обикновено такъв оптимизъм

ги овладява винаги по това време

на годината. Забележителното е, че тази година около 28% от търговците очакват увеличение на оборотите, докато миналия ноември такова нещо са очаквали малко под 20% от тях. В действителност продажбите са паднали с около 20% в сравнение с година по-рано, а при хранителните стоки дори с повече, но повишените заради инфлацията цени правят оборотите да изглеждат по-големи спрямо година по-рано.

Търговците на дребно продължават да се оплакват от несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша. 31,3% от мениджърите в търговията прогнозират по-нататъшно поскъпване на стоките през следващите 3 месеца.

В сферата на услугите бизнес климатът също се подобрява през ноември, но по-умерено - само с 5,3 процентни пункта. Мениджърите в тези фирми също прогнозират по-нататъшно увеличение на цените на услугите и тези им прогнози са по-умерени.

В строителството също цари оптимизъм, като анкетите отчитат известно увеличение на поръчките, което кара предприемачите в строителството да

смятат, че са осигурени с работа за следващите 6 месеца

Почти половината от тях - 49,4%, прогнозират цените на строителните материали да продължат да се увеличават, а с това - и самото строителство. Все пак, предвид силният застой тази година в сектора, показателят на бизнес климата в строителството се повишава само с 2,2 пункта.

С най-малко - 0,8 пункта, се повишава бизнес климатът в промишлеността. Мениджърите в тези фирми имат добри очаквания за следващите около 3 месеца.