"Възраждане" внасят искане президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност, обяви в декларация от парламентарната трибуна Искра Михайлова от партията на Костадин Костадинов. 

По думите ѝ това е наложително заради "редица заплахи за енергийната сигурност на страната ни". 

Михайлова припомни, че на 2 декември служебното правителство временно отмени решението на четворната коалиция за забрана за износ на преработени петролни продукти от България от 5 декември.

"Решение, което е в пълна противоположност с икономическите интереси на страната ни. То е поредното в позорната хронология от престъпни действия, с които не се цели нищо друго освен доказване на безукорна лоялност от страна на всички партии в българския парламент с изключение на "Възраждане" към техните задокеански господари. Лоялност, която ще трябва да бъде платена от българите, по голяма част от които нямат никакво желание да бъдат въвличани във военния конфликт в Украйна.", изчете от трибуната Михайлова. 

По думите ѝ произведените у нас горива са с български произход.

"За сведение на самоопределящите се като евроатлантически партии в парламента, продуктите произведени от суровини с произход, извън митническата територия на ЕС, добиват произход на страната, в която са произведени и към момента не попадат под никакъв санкционен режим - затова произведените у нас горива са с български произход и не подлежат на санкции. Ако нашите европейски партньори не изискват подобни стъпки от нас, какво друго освен консомолска сервилност представлява целия този фарс?", запита още депутатката от "Възраждане".

Според нея ограничаването на износа ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, опериращи на Българския пазар.

Подобна мярка щяла да окаже и пряко влияние върху износния потенциал на страната ни, влощавайки необратимо търговското салдо и постъпленията от износ. Ще се създаде и риск от дефицит и увеличаване на цените на горивата.