По магазините цените още не падат заради страх от ново увеличение на едро

Ръстът на цените на основните храни на едро почти и спрял, показват данните на комчисията по стоковите борси.

В последните 14 дни има символични увеличения, които се дължат основно на зеленчуците и плодовете. За миналата седмица например индексът на тържищните цени на едро се е покачил с 0,49%. От началото на годината обаче храните на едро са поскъпнали с над 28%, а на годишна база ръстът е 30,67 на сто. Това е причината

цените на дребно все още да не са започнали да падат

Липсата на поевтиняване по магазините се дължи основно на страх и презастраховане срещу евентуално ново увеличение, коментират от комисията.

А цените на почти всички плодове и зеленчуци на българския пазар са по-високи или поне равни с това, което плащат в Лондон. В центъра на английската столица например домати и краставици струват 1,50 паунда, т.е. 3,40 лв. за килограм. Макар разнообразието да е голямо и някои сортове да се предлагат и по-скъпо, на българския пазар дори най-евтините, внесени от Турция,

оранжерийни домати струват също толкова

В големите магазини цената им често е от 3,90 лв. нагоре, а ако са от някои по-специални сортове, може да стигнат 4-5 лева. Оранжерийните краставици у нас струват между 3,90 и 4,40 лв. в големи търговски вериги и малко по-евтино по пазарите, а в центъра на Лондон цената им е абсолютно същата.

Морковите, картофите и жълтият лук в британската столица може да се купят на цени между 2,20 и 3,50 лв. килото в зависимост от сорта и от какъв магазин се пазарува. В магазините на веригата Tesco  например отгледаните в самата Великобритания картофи и моркови струват по 1 паунд килото, което е 2,27 лв. У нас цената на обикновените моркови е максимум 1,20 лв. килото, макар че биоморковите се продават двойно и дори тройно по-скъпо. Но средната цена на картофите у нас е 1,50 лв.

Цените на плодовете включително и на цитрусовите и екзотичните в Лондон също са съизмерими с тези в България. Бананите от Еквадор например в Tesco  струват 1,35 паунда, което е 3,06 лв., у нас те струват също толкова, а често се продават и по 3,20 или 3,40. Но зелените и червените ябълки, внесени във Великобритания от Полша, струват 2,83 лв., най-много 3,20 лв. килото, независимо от това в какъв магазин се продават, а в България техните цени са абсолютно същите.

Някои от основните храни като ориз и захар в британската столица определено са по-евтини. Например оризът, от който се продават десетки разновидности, струва средно 3,40 лв. килото. В България такава е цената му на едро по тържищата, и то не навсякъде. В Силистра например дори на едро през последната седмица оризът се е продавал срещу 4,19 лв. килото, което означава, че в магазините няма как да е под 5 лева. Същото е положението и със захарта, чиито цени са идентични  (виж инфографиката).

В Лондон пилешките продукти са доста по-скъпи от тези в България,

но любопитното е, че това не се отнася за яйцата. Те струват между 23 и 30 пенса за 1 брой, т.е. в български пари излизат 52-68 стотинки бройката. Но през последната седмица у нас има доста градове, в които цената на яйцата на едро е над 40 ст., например в София, Сливен и Кърджали. Това означава, че по магазините те струват почти толкова, колкото и в британската столица.