Катар може да преразгледа енергийното сътрудничество с Европа заради замесването му в корупционния скандал, подпалил Европарламента. 

Вицепрезидентът му гръцкият евродепутат Ева Кайли бе арестувана заедно със съпруга си, но прогнозите са, че аферата тепърва ще се разплита. Именно затова ЕС замрази проекта гражданите на Катар да пътуват безвизово в Европа. 

В неделя катарски дипломат заяви пред световни агенции, че разследването ще се отрази "негативно" на връзките и доставките на природен газ за Европа.

Въпреки това, при операцията около ареста на Кайли и група бивши депутати и лобисти, бяха открити 1,5 млн. евро в брой. Подозренията бяха, че те са свързани с лобирането на страната да отпаднат строгите формулировки около правата на човека, за да могат катарските граждани да пътуват безвизово. 

Според дипломата прекратяването на диалога преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на глобалното енергийно сътрудничество.  

„Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение“, се казва още в изявлението.