Останките от приключилия работа американски спътник ERBS, в чиято зона на падане се намираше Корейският полуостров, не са причинили щети на Република Корея. Това съобщи в понеделник Министерството на науката, информационните и комуникационни технологии на Република Корея в Сеул, цитирано от ТАСС, цитирана от БТА.

"Останките на американския изкуствен спътник на Земята са преминали въздушното пространство на Корейския полуостров. Към днешна дата няма информация за щети", информираха от ведомството.

От съобщението не става ясно дали отломките са изгорели в атмосферата или са паднали на повърхността, без да причинят вреди.

В понеделник министерството заяви, че останките от излезлия от употреба американски сателит може да паднат на Корейския полуостров между 12:20 и 13:20 часа местно време. Властите изпратиха предупреждения до жителите на мобилните телефони. Бяха отложени полетите до южнокорейските летища, планирани за периода от 12:10 до 12:54 часа местно време.

ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) на НАСА е изстрелян през 1984 г. и тежи около 2,4 тона. С негова помощ учените изследваха процесите на усвояване на слънчевата енергия от Земята. Според изчисленията на НАСА вероятността човек да бъде ранен в резултат на падането на устройството е 1 към 9400.