Ако не изпълним сегашния план за възстановяване ще загубим много повече средства, отколкото ще спечелим от износ на ток от въглищните централи. Това заяви бившият министър на околната среда Борислав Сандов по Би ти ви.

Според него, ако планът за възстановяване се промени, така че затварянето на тецовете да се отложи до 2038 г., както гласува парламентът, развитието на България ще се забави и от износител на електроенергия ще се превърнем във вносител, защото и Румъния, и Гърция в момента изграждат далекопроводи. В същото време ние ще трябва да доплащаме, за да работят тези централи. Нашите въглища са с най-ниско качество, а на всичкото отговоре ще спрем инвестиции за нови ВЕИ, категоричен беше Сандов.

Според него причината за решението на парламента е предизборната обстановка и липсата на желание да се противопоставят на "докараните с автобуси протестиращи работници от централите", както и "тежкото неразбиране на този сектор".

"Енергийната стратегията, която ще се гласува в парламента, противоречи на приоритетите на ЕС. Всички държави в ЕС са поели курс към намаляване на емисиите", посочи още Сандов и беше категоричен, че референтната година за процентът намаляване на емисиите е 2015 г. Тогава е сключено Парижкото споразумение. А референтната година за търговията с емисии е 1990 г., което е нещо различно, така че България не е изпълнила ангажиментите си.