В рамките на решението на парламента България ще търси разговори с ЕК по глава "Енергетика", но всички други реформи, които не са свързани с декарбонизацията, продължават да се движат.

Това увери вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на конференцията "Парите по плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от "24 часа" и най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ.

Пеканов подчерта, че към много от останалите проекти вече има огромен интерес. И въпреки че институциите все още се учат как да изпълняват този нов механизъм, България е една от 11-те държави членки, които са получили първото плащане, останалите 16 все още не са го поискали.

Плащанията по плана ще идват на база на резултати, така че вицепремиерът отправи своя апел към парламентът да разгледа свързаните с него законопроекти.

"Според мен с приоритет са законопроектите за върховенството на закона, от години имаме препоръки за това. Основен е този за определяне на механизъм за търсене на отчетност от главния прокурор – от 10 години това е критика към нас и би било огромен положителен фактор и за влизането ни в Шенген да покажем,  че България е готова да прави важните и понякога не леки реформи. Те ще се случат рано или късно, но се надявам да има политическа воля да се случат по-рано", призова Пеканов.