Това спасява държавата от наказателна процедура, тъй като 15 минутния интервал за търговия е в два еврорегламента

Депутатите от енергийната комисия приеха частичното вето на президента Румен Радев, с което той им върна промените в Закона за енергетиката. Президентът поиска да отпадне един параграф, той за връщане на едночасовия сетълмент (интервалът за търговия), вместо 15-минутния, както е в момента.

Търговията и графиците на производители и потребители на 15 минути е задължение по два европейски регламента и въведено от Електоенергийния системен оператор. 

Ако парламентът и в зала гласува отпадането на този параграф (номер 24) и приеме ветото на Радев, България ще избегне наказателна процедура.

"Имахме добре намерения, но се сблъскахме с европейското законодателство", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

 Експерти коментират, че ако остане едночасовия интервал, то търговията на границите с Гърция и Румъния на платформите в "рамките на деня" ще приключи, а на годишна база тя е 150 млн. лв. Просто българският търговец представя график на 1 час, а румънския - на 15 минути, пазарите се разминават.

Освен това на европейските платформи търговията също е на 15 минути.

Според привържениците на 15-минутния сетълмент предимствата са, че търговците прогнозират по-точно графиците си за покупка, а операторът на системата намалява количествата за балансиране на системата - в режим на недостиг и на излишък, което пък се отразява на цените в посока нагоре.